Saradnja JU OŠ ’’Ratko Žarić’’ i JPU ’’Dragan Kovačević’’

(Realizovane aktivnosti u sklopu Programa prelaska iz vrtića u osnovnu školu -  školske 2017/2018.g.)

 

    Cilj Programa prelaska iz vrtića u osnovnu školu je da se kroz saradnju vrtića i škole, konkretno JPU ’’Dragan Kovačević’’ i škole ’’Ratko Žarić’’ (vaspitača, učitelja, stručnih saradnika, roditelja) olakša ovaj prelazni i za dijete značajan period, pruže mehanizmi podrške djetetu pri prelasku na sljedeći nivo obrazovanja.

Koordiniranim zajedničkim radom naše škole i vaspitnih jedinica  JPU ’’Dragan Kovačević’’, kroz različite aktivnosti (posjete, priredbe, predstave) osnažujemo motivisanost i pozitivan stav djeteta prema školskoj sredini i olakšavamo uspostavljanje socijalnih odnosa u novom okruženju.

Škola ’’Ratko Žarić’’, odnosno drugari iz prvog razreda - I5 su 26.12.2017. pripremili dobrodošlicu svojim mlađim drugarima iz VJ ’’Kosovka djevojka’’. U okviru aktivnosti pod nazivom ’’U iščekivanju Djeda Mraza’’ prvaci su se pjesmom i igrom, recitacijama, predstavili predškolcima, dok su predškolci takođe, prigodnim programom, plesom i glumom, pokazali starijim drugarima svoja umijeća. Razmijenili su Novogodišnje čestitke.

Posjeta predškolaca VJ ’’Lastavica’’ I4 odjeljenju naše škole je realizovana 06.03.2018. Drugari iz I4 uz toplu dobrodošlicu su dočekali predškolce pjesmom, recitacijama, ritmičkom i dramskom tačkom. Predškolci su se predstavili recitacijom, a s obzirom na praznik koji je slijedio, zajedno su sa prvacima izveli tačku ’’Najljepša mama na svijetu’’. Takođe, uslijedile su zajedničke tačke ’’Pačiji ples’’, kao i igra’’Muzički baloni’’, a pobjednik u igri je dobio prigodnu nagradu.

Posjeta VJ ’’Radost’’ našoj školi je upriličena 15.03.2018. Drugari iz pomenute VJ i prvaci iz I4 su se predstavili jedni drugima recitacijama, pjesmom, igrokazom, a u odjeljenju I3 na zadovoljstvo svih prisutnih je održana kreativna radionica ’’U susret proljeću’’.

Kroz ove susrete su djeca jedna drugima pokazala znanja, vještine i pozitivne emocije. Nadamo se da će ova saradnja biti važan korak pri ulasku u školski život budućih prvaka.

Napomena:

U sklopu Programa prelaska iz vrtića u osnovnu školu planirano je još aktivnosti do kraja nastavne godine.

                                                                                                                                          Psihološkinja,

                                                                                                                                          Maja Radojičić