Održana radionica IMP u čitaonici Biblioteke “Njegoš”

 

Radionica na temu „Informaciona i medijska pismenost – pravo na informacije, fer korišćenje i otvoreni pristup”, u okviru projekta Nacionalne biblioteke Crne Gore „Đurđe Crnojević“ UNESCO Participacija 2016-2017 „IMP – Strategija i praksa za ugled”, održana je 16. 11. u čitaonici  Narodne biblioteke „Njegoš“ u Nikšiću..

Radionici je prisustvovalo sedamnaest polaznika, školski bibliotekari, bibliotekri iz Gradske biblioteke “Njegoš” i učitelji iz osnovnih škola. Bibliotkarka iz školske biblioteke OŠ “Ratko Žarić” Sanja Koljenšić Malešević i  profesorica italijanskog Lidija Lješković upoznale su prisutne sa  pojmom otvorenog pristupa informacijama, njegovom ulogom u savremenom bibliotekarstvu te značajem otvorenosti pristupa za razvoj nauke i društva. Bibliotekarka iz NBCG „Đurđe Crnojević” Ivana Klać govorila je o ulozi i značaju medijske pismenosti u školama i o predstavljanju žene u medijima. Vesna Kovačević, bibliotekarka iz NBCG prenijela je utiske sa putovanja u Zadar u  oktobru 2017. godine, u okviru kojeg su posjetili Sveučilište u Zadru, biblioteku OŠ „Petar Preradović“ i Gradsku knjižnicu Zadar, čiji će primjeri dobre prakse biti od koristi prisutnima u budućem radu.

Polaznici radionice dobili su vrijednu literaturu o informacionoj i medijskoj pismenosti koja će im koristiti u osmišljavanju novih programa za korisnike. Biblioteka Osnovne škole “Ratko Žerić” dobila je na poklon elektronski čitač knjiga kao podsticaj da aktivno nastavi svoje djelovanje u cilju informacionog opismenjavanja svojih korisnika.