Izvještaj sa izleta osmog razreda (VIII-1 i VIII-2 odjeljenja)

(izveden 25.septembra 2019.godine)

 

Dana 25. septembra bio je značajan datum za nas učenike.Zato jer smo tog lijepog jutra u 8 sati srećno krenuli na novi izlet, čija su odredišta bila:Lipska pećina, zatim Cetinje, vinski podrum-Šipčanik i na kraju Podgorica.Išla su odjeljenja VIII-1 i VIII-2, naše razredne:Nevenka Nikčević, Svetlana Bulatović-Stanišić i naša pedagogica. Kroz autobus se orila vesela đačka pjesma uz poneku oktavu nastavnice muzičkog, Svetlane Bulatović-Stanišić. Prolazili smo kroz mnoga mjesta i predjele na putu za veličanstvenu Lipsku pećinu, odakle nas je jedan egzotični vozić prevezao do same pećine.Vodič nas je uputio da ćemo se nalazati 70m ispod zemlje.Pećina je bila kao neka podzemna carska palata, sa mnogo ukrasa, stalaktita, stalagmita, stubova, ,,ajkula”, starih više od   20 000godina.To je bila prava avantura.Najveličanstveniji prizor u pećini bio je ukras koji je ujedno bio i najviši, a zasluženo je nosio to divno ime, bio je to ,,dvorac”, koji je star oko 20 000 godina.Dostojno je predstavljao vjekove kojima je pripadao.Uz sve ove priče o pećini, pratile su je i istorijske činjenice i zanimljivi podaci o ljudima koji su svojim kućama nosili ukrase iz pećine, ali bi se oni ubrzo pretvorili u prah.Toliko mistike ima u Lipskoj pećini.

          Poslije pećine posjetili smo i ponosito Cetinje, gdje vas samo ime asocira, na istoriju i slobodu.Tu smo šetali, prolazili pored znamenitih građevina, a neki su išli u posjetu Biljardi i Cetinjskom manastiru.

          Odatle smo se ponovo zaputili ka Šipčaniku i razgledali rajske vinograde i prostrane poljane (što bi rekao narodni pjesnik u ,,Ženidbi kralja Vukašina” ,,grozni vinogradi”) koje su se beskrajno širile.Vinski podrum-šipčanik je prethodno bio skladište 27 aviona, sa aerodromom i pistom koja je još uvijek ostala.Podrum je bio kao neki novi mali grad sa čak 2 000 000 l vina i buradima od po 5 000 l.

              Posjetili smo vodopad kod Cijevne koji je nosio naziv Nijagarini vodopad kod Kuća Rakića, s pravom zaslužujići to ime jer je bio veličanstven.Na putu ka Podgorici iz autobusa smo imali divan panoramski pogled i dobojali objašnjenja naših nastavnica o poznatim građevinama, reljefu u tom području i mnoge druge stvari.

              Stigli smo pred našu nama dragu školu u 17h, otišli smo zadovoljni prepričavajući jedni drugima svoje utiske kojih ćemo se sigurno još dugooo, dugo sjećati.

 

  • Izvještaj pisali:
  • Vasilije Todorovć(VIII-1)
  • Tijana Matijašević(VIII-1)