Izlet

Risan-Kotor-Perast

Mi, učenici osmog razreda, 9.11.2022.god. sa svojim razrednim starješinama posjetili smo Risan, Kotor i Perast, gdje smo se upoznali sa raznim znamenitostima tih gradova.

Prvo smo posjetili Risan i tamo vidjeli Rimske mozaike iz II vijeka. Trenutno, to je najstariji arhitektonski spomenik u Crnoj Gori i predstavlja temelj antičke rimske vile. Od svih sačuvanih prostorija, najznačajnije su Atrijum u centru i prostorija u kojoj se nalazi jedinstveni mozaik boga sna- Hipnosa. Nakon Risna i rimskih mozaika, obišli smo i Kotor, gdje smo posjetili Akvarijum Boka. Vidjeli smo razne vrste riba ( sardine, fratra, saraga, meduze, ražu, morske zvijezde, jegulju...) i saznali brojne zanimljivosti o njima.  Moglo bi se reći da je, za sve nas, ovo bilo jedno nezaboravno iskustvo.

Poslije akvarijuma, uslijedila je šetnja starim Kotorom. Stari grad Kotor broji više od 2 hiljade godina. Iza zidina ove gradske tvrđave , nalaze se crkve , katedrale, kule, fontane i sve što je pod zaštitom UNESCO-a. U suštini, čitav grad je jedan veliki muzej. Posjetili smo katedralu Svetog Tripuna, crkvu Svetog Luke i Pomorski muzej. Katedrala Svetog Tripuna izgrađena je 809. godine i jedan je od simbola grada Kotora. Ovo mjesto ostavilo je poseban utisak na nas, sve te freske, romanski stil izgradnje i još mnogo toga u nama je izazvalo divljenje. Crkva Svetog Luke, takođe  građena u romanskom stilu, sagrađena je 1195. godine i jedna je od najstarijih u Kotoru. U Pomorskom muzeju , saznali smo mnogo o samoj istoriji Kotora kao i zanimljive činjenice i podatke  o istaknutim ličnostima iz pomorske prošlosti, jedrenjacima koji su davno plovili morem, raznom oruđu i oružju...

Prošetali smo  i obalom Perasta. Perast je drevni grad u Crnoj Gori, u okviru kojeg se nalaze dva ostrva- Sveti Đorđe i Gospa od Škrpjela. Naš vodič nam je ispričao priču o istoriji i nastanku ovih ostrva. Sveti Đorđe je prirodno ostrvo i nije otvoreno za turiste, dok je Gospa od Škrpjela vještačko ostrvo koje rado prima posjetioce.

Za nas je ovaj izlet predstavljao jedno divno iskustvo, iz kojeg smo mnogo naučili, zabavili se i uživali.

                                                                                                                           Zoja Koprivica i Mia Vračar VIII/2