Saradnja  Osnovne  škole  ,,Ratko  Žarić“  i  Odsjeka  za  obrazovanje  učitelja - Filozofski  fakultet

 

 

   Osnovna  škola  ,,Ratko  Žarić“ uključena  je  u  edukaciju  budućih  učitelja, posredstvom saradnje  sa  Filozofskim  fakultetom – Odsjekom  za  obrazovanje  učitelja. Budući  da  se  saradnja  realizuje  na  obostrano  zadovoljstvo, čine  se  napori  da  se  profiliše  kadar koji  će  adekvatno  odgovoriti  zahtjevima  savremene  nastave. Kompletne  aktivnosti  sprovode  se  pod  mentorsvom  kadrvova škole  koji  realizuju  nastavu  u  okviru  prva  dva  ciklusa, te  mentorstvom  profesora  sa  fakulteta.

   Ovim  putem  potvrđujemo  nastojanja  o  otvorenosti  za  unapređenje  našeg  obrazovnog  sistema. Donosimo dio  atmosfere  sa  časova ...

 

Održana radionica IMP u čitaonici Biblioteke “Njegoš”

 

Radionica na temu „Informaciona i medijska pismenost – pravo na informacije, fer korišćenje i otvoreni pristup”, u okviru projekta Nacionalne biblioteke Crne Gore „Đurđe Crnojević“ UNESCO Participacija 2016-2017 „IMP – Strategija i praksa za ugled”, održana je 16. 11. u čitaonici  Narodne biblioteke „Njegoš“ u Nikšiću..

Radionici je prisustvovalo sedamnaest polaznika, školski bibliotekari, bibliotekri iz Gradske biblioteke “Njegoš” i učitelji iz osnovnih škola. Bibliotkarka iz školske biblioteke OŠ “Ratko Žarić” Sanja Koljenšić Malešević i  profesorica italijanskog Lidija Lješković upoznale su prisutne sa  pojmom otvorenog pristupa informacijama, njegovom ulogom u savremenom bibliotekarstvu te značajem otvorenosti pristupa za razvoj nauke i društva. Bibliotekarka iz NBCG „Đurđe Crnojević” Ivana Klać govorila je o ulozi i značaju medijske pismenosti u školama i o predstavljanju žene u medijima. Vesna Kovačević, bibliotekarka iz NBCG prenijela je utiske sa putovanja u Zadar u  oktobru 2017. godine, u okviru kojeg su posjetili Sveučilište u Zadru, biblioteku OŠ „Petar Preradović“ i Gradsku knjižnicu Zadar, čiji će primjeri dobre prakse biti od koristi prisutnima u budućem radu.

Polaznici radionice dobili su vrijednu literaturu o informacionoj i medijskoj pismenosti koja će im koristiti u osmišljavanju novih programa za korisnike. Biblioteka Osnovne škole “Ratko Žerić” dobila je na poklon elektronski čitač knjiga kao podsticaj da aktivno nastavi svoje djelovanje u cilju informacionog opismenjavanja svojih korisnika.

 

Dan djeteta, 2018.god.

            Dan djeteta, 20. novembar , učenici III razreda obilježili su brojnim aktivnostima. Svoja prava na: igru,druženje,učenje,mišljenje i stav,podršku i ljubav iskazali su kroz kreativne prezentacije sa raznovrsnim temama.

 

Anjin uspjeh na XXII konkursu dječjeg crteža

 „Ovo je moj Meksiko“

 

       Na XXII konkursu dječjeg crteža „Ovo je moj Meksiko: njegova istorija, običaji, gastronomija, plaže, muzika“ naša učenica Anja Odalović ostvarila je značajan uspjeh. Njen rad je izabran među 50 najboljih, a kada se uzme u obzir broj pristiglih radova sa svih kontinenata, iz velikog broja država i vrijeme od četiri mjeseca, koliko je bilo potrebno žiriju da pregleda sve radove i izabere najbolje, može se sagledati uspjeh naše učenice Anje.

           Radove koji će biti predstavljeni na izložbi u Meksiko Sitiju i drugim gradovima širom svijeta, među kojima je i Anjin rad, možete pogledati na sajtu http://www.ime.gob.mx/esteesmimexico2018/menciones.html

        Čestitamo Anji i njenoj mentorki prof. Dudi Vujičić i želimo još mnogo nagrada.

20181112 095016 768x1024

 

img070

 

img066

20181120 104552 768x1024

 

Dodijeljene nagrade za najljepše pismo

 

Najljepše pismo na temu "Zamislite da ste pismo koje putuje kroz vrijeme. Koju poruku želite da prenesete svojim čitaocima?", u okviru Takmičenja za najljepše pismo učenica naše škole, Milena Bogetić (IX1), osvojila je specijalnu nagradu. Takmičenje je bilo međunarodnog karaktera, a iz Crne Gore su učestvovale 163 škole sa 140 radova. Takmičenje je organizovala Pošta Crne Gore i Ministarstvo prosvjete.

Nagrade su uručili Arijana Nikolić Vučinić, generalna direktorica Direktorata za predškolsko, osnovno i inkluzivno obrazovanje i Đerđ Camaj, zamjenik izvršnog direktora Pošte Crne Gore.

Čestitamo Mileni, kao i njenoj mentorki Snežani Vorotović, i nadamo se da će na ovaj način nastaviti da predstavljaju našu školu!

Ceremonija dodjele sertifikata učesnicima Demokratskih radionica „Barbara Pramer“

     U petak 19.10.2018.godine u Vili Gorica održana je svečana ceremonija dodjele sertifikata učenicima koji su uspješno učestvovali na radionici „Demokratija i parlament „ u okviru programa Demokratske radionice „Barbara Pramer“  Skupštine Crne Gore. Demokratske radionice „Barbara Pramer“  su edukativni  program  Skupštine Crne Gore.

   Predstavnica Učeničkog parlamenta škole , učenica Jelena Grupković i psihološkinja Maja Radojičić , su prisustvovali svečanosti povodom dodjele sertifikata .

 

Svečani prijem prvaka 2018/2019.

 

Svečani prijem prvaka u Dječiji savez Crne Gore, održan je u petak 5. oktobra 2018. godine, u fiskulturnoj sali naše škole, sa početkom u 17:30 h. Ova svečanost je posljednja u nizu aktivnosti koje su obilježile Dječju nedjelju. 

Toga dana su naši prvačići, nakon izvođenja himne od strane Velikog hora, uz vesele zvuke koračnice ušetali u salu. Direktor škole, Vlastimir Medojević, im je poželio uspješno školovanje i ugodan boravak u našoj školi. Prvaci su položili zakletvu, iskazali ,,Zahvalnicu'', dok su im stariji drugari iz II razreda poželjeli ,,Dobrodošlicu''. Uživali smo u zvucima nekoliko veselih pjesama koje su otpjevali članovi Velikog hora, kao i u nastupu dramske i folklorne sekcije koje su potpuno animirale naše malene đake.

Srećno prvaci, srećno na ulasku u jedan novi svijet, u carstvo brojeva i slova, drugarstva i igre!

                                                                                   

                                                                                                                                                                                                       Aktiv I razreda

 

Maskenbal

 

U četvrtak 4. oktobra 2018. godine, u toku Dječje nedjelje i u okviru Dana kulture, sporta i tehnike, za  učenike I, II i II razreda je organizovan maskenbal. Naoružani dobrim raspoloženjem i odjenuti u vesele i maštovite maske, defile učenika OŠ ,,Ratko Žarić'' je prošetao ulicama našeg grada, Uz povike odobravanja i oduševljenja od strane građana Nikšića koji su ih posmatrali sa zanimanjem i simpatijama, odvažno su hodali dobro se zabavljajući.

 Bravo za naše bubamare, princeze, gusare, dobre vile, Crvenkape, šarene leptiriće...   Tradicija se nastavlja!

                                                                                                                        

                                                                                                                         Aktiv I, II i III razreda

                                                                                                                         Olivera Krivokapić