Humanitarna akcija "Osmisli, vjeruj, ostvari"

 

 

Milica Tadić-dobitnica stipendije

 

          Učenica naše škole dobitnica je stipendije koju dodjeljuje   Ministarstvo prosvjete za posebno zalaganje i talenat.Riječ je o Milici Tadić, učenici V-1 razreda u odjeljenju kod učiteljice Vesne Vukićević od koje ima veliku podrsku za sve svoje uspjehe.
     Milica je osim kao odličan učenik naše škole, ovo priznanje zaslužila i izuzetnim talentom koji je pokazala kao učenica Osnovne škole za muzičko obrazovanje "Dara Čokorilo".   Svirajući klavir Milica je dosad osvojila  pregršt priznanja kako na državnim, tako i na međunarodnim takmičenjima.
Milica je i sjajan sportista i nastupa na mnogim domaćim i medjunarodnim takmičenjima u dzudou sa klubom "Akademik" iz Nikšića i na svakom osvoji po neku od medalja. U svojoj kategoriji je prvakinja  drzave.
        Čestitamo Milici na osvojenoj nagradi i želimo joj još puno nagrada na takmičenjima na kojima bude nastupala.

                                                                                                                                             Uprava škole

 

 

Nagrađeni učenici i nastavnici

 

   Učenici naše Škole Vladana Šuković ( IX razred ) i Dimitrije Knežević ( VIII razred ) osvojili su nagrade iz Fonda za kvalitet i talente za 2018. godinu, na osnovu konkursa koje je raspisalo Ministarstvo prosvjete. Pokazali su koliko su talentovani, vrijedni i svestrani, a nagrada poručuje da je njihov rad prepoznat i da se isplati.

Naše koleginice Milica Nikolić i Snežana Vorotović, takođe, su nagrađene od Ministarstva prosvjete zahvaljujući upornom radu, inovativnosti, preduzimljivosti i kreativnosti u nastavi, kao i izuzetnim rezultatima koje postižu u vaspitno-obrazovnom radu.

                                                   Iskrene čestitke učenicima i nastavnicama!

 

Saradnja  Osnovne  škole  ,,Ratko  Žarić“  i  Odsjeka  za  obrazovanje  učitelja - Filozofski  fakultet

 

 

   Osnovna  škola  ,,Ratko  Žarić“ uključena  je  u  edukaciju  budućih  učitelja, posredstvom saradnje  sa  Filozofskim  fakultetom – Odsjekom  za  obrazovanje  učitelja. Budući  da  se  saradnja  realizuje  na  obostrano  zadovoljstvo, čine  se  napori  da  se  profiliše  kadar koji  će  adekvatno  odgovoriti  zahtjevima  savremene  nastave. Kompletne  aktivnosti  sprovode  se  pod  mentorsvom  kadrvova škole  koji  realizuju  nastavu  u  okviru  prva  dva  ciklusa, te  mentorstvom  profesora  sa  fakulteta.

   Ovim  putem  potvrđujemo  nastojanja  o  otvorenosti  za  unapređenje  našeg  obrazovnog  sistema. Donosimo dio  atmosfere  sa  časova ...

 

Održana radionica IMP u čitaonici Biblioteke “Njegoš”

 

Radionica na temu „Informaciona i medijska pismenost – pravo na informacije, fer korišćenje i otvoreni pristup”, u okviru projekta Nacionalne biblioteke Crne Gore „Đurđe Crnojević“ UNESCO Participacija 2016-2017 „IMP – Strategija i praksa za ugled”, održana je 16. 11. u čitaonici  Narodne biblioteke „Njegoš“ u Nikšiću..

Radionici je prisustvovalo sedamnaest polaznika, školski bibliotekari, bibliotekri iz Gradske biblioteke “Njegoš” i učitelji iz osnovnih škola. Bibliotkarka iz školske biblioteke OŠ “Ratko Žarić” Sanja Koljenšić Malešević i  profesorica italijanskog Lidija Lješković upoznale su prisutne sa  pojmom otvorenog pristupa informacijama, njegovom ulogom u savremenom bibliotekarstvu te značajem otvorenosti pristupa za razvoj nauke i društva. Bibliotekarka iz NBCG „Đurđe Crnojević” Ivana Klać govorila je o ulozi i značaju medijske pismenosti u školama i o predstavljanju žene u medijima. Vesna Kovačević, bibliotekarka iz NBCG prenijela je utiske sa putovanja u Zadar u  oktobru 2017. godine, u okviru kojeg su posjetili Sveučilište u Zadru, biblioteku OŠ „Petar Preradović“ i Gradsku knjižnicu Zadar, čiji će primjeri dobre prakse biti od koristi prisutnima u budućem radu.

Polaznici radionice dobili su vrijednu literaturu o informacionoj i medijskoj pismenosti koja će im koristiti u osmišljavanju novih programa za korisnike. Biblioteka Osnovne škole “Ratko Žerić” dobila je na poklon elektronski čitač knjiga kao podsticaj da aktivno nastavi svoje djelovanje u cilju informacionog opismenjavanja svojih korisnika.

 

Dan djeteta, 2018.god.

            Dan djeteta, 20. novembar , učenici III razreda obilježili su brojnim aktivnostima. Svoja prava na: igru,druženje,učenje,mišljenje i stav,podršku i ljubav iskazali su kroz kreativne prezentacije sa raznovrsnim temama.

 

Anjin uspjeh na XXII konkursu dječjeg crteža

 „Ovo je moj Meksiko“

 

       Na XXII konkursu dječjeg crteža „Ovo je moj Meksiko: njegova istorija, običaji, gastronomija, plaže, muzika“ naša učenica Anja Odalović ostvarila je značajan uspjeh. Njen rad je izabran među 50 najboljih, a kada se uzme u obzir broj pristiglih radova sa svih kontinenata, iz velikog broja država i vrijeme od četiri mjeseca, koliko je bilo potrebno žiriju da pregleda sve radove i izabere najbolje, može se sagledati uspjeh naše učenice Anje.

           Radove koji će biti predstavljeni na izložbi u Meksiko Sitiju i drugim gradovima širom svijeta, među kojima je i Anjin rad, možete pogledati na sajtu http://www.ime.gob.mx/esteesmimexico2018/menciones.html

        Čestitamo Anji i njenoj mentorki prof. Dudi Vujičić i želimo još mnogo nagrada.

20181112 095016 768x1024

 

img070

 

img066

20181120 104552 768x1024

 

Dodijeljene nagrade za najljepše pismo

 

Najljepše pismo na temu "Zamislite da ste pismo koje putuje kroz vrijeme. Koju poruku želite da prenesete svojim čitaocima?", u okviru Takmičenja za najljepše pismo učenica naše škole, Milena Bogetić (IX1), osvojila je specijalnu nagradu. Takmičenje je bilo međunarodnog karaktera, a iz Crne Gore su učestvovale 163 škole sa 140 radova. Takmičenje je organizovala Pošta Crne Gore i Ministarstvo prosvjete.

Nagrade su uručili Arijana Nikolić Vučinić, generalna direktorica Direktorata za predškolsko, osnovno i inkluzivno obrazovanje i Đerđ Camaj, zamjenik izvršnog direktora Pošte Crne Gore.

Čestitamo Mileni, kao i njenoj mentorki Snežani Vorotović, i nadamo se da će na ovaj način nastaviti da predstavljaju našu školu!