Osmi mart u odjeljenju III5

 

8martIII5

 

Povodom Dana žena, u petak osmog marta u odjeljenju III-5 je prvi čas bio posvećen recitovanju stihova za mame i bake.

Pripremila učiteljica Lidija Vujović 

 

 

 

Životinjsko carstvo - časovi za ugled đaka prvaka


Neobično običan dvočas likovne kulture realizovan je u odjeljenju I1. Učenici su, oblikujući plastelin, napravili malo životinjsko carstvo.

      Virtuelna šetnja muzejom Louvre, jednim od najvećih i najpoznatijih muzeja na svijetu, doprinijela je da se ishodi učenja ostvare na lakši i interesantniji način.

      Obilaskom umjetničke galerije Louvre Kids učenici su upoznali neka od najfascinantnijih umjetničkih djela, preko kojih su uočili razlike između slike, crteža i skulpture.  Animirani film  „Mikelanđelovi robovi” odveo ih je u Firencu u umjetnikov atelje, što im je pomoglo da usvoje pojmove vajarstvo, vajar, vajarski materijal.

      Poslije Luvra otputovali su u San Dijego. Virtuelna posjeta zoološkom vrtu omogućila im je da posmatraju životinje u realnom vremenu, što im je pomoglo da riješe likovni problem koji ih je sačekao u učionici, nakon povratka sa dalekih putovanja.

      Mali vajari su se latili posla. Uz pomoć učiteljica i prateći prezentaciju stvorili su pravo životinjsko carstvo od plastelina. Kraj dvočasa je bio rezervisan za takmičarsku aktivnost – Obuci gusjenicu. Ocijenivši na kraju časova jedni druge i sami sebe, zaključili su da je svako od njih zaslužio „čistu” peticu.

     Časovima su prisustvovale nastavnice iz Aktiva I razreda.

 

Realizatorke, nastavnice Duda Vujičić i Olja Ćeranić

 

 

Ogledni čas u odjeljenju II5 (likovna kultura)

 

Čas likovne kulture je uvijek zanimljiv i zabavan. Tako je i bilo, u petak 1. marta, na oglednom času u odjeljenju II5. Tema časa Moje srećno mjesto, a likovna tehnika kolaž.

Nakon odgledane prezentacije i video snimka, kao i demonstracije nastavnice Milene, učenici su se bolje upoznali sa ovom likovnom tehnikom.

Svako ima svoje srećno mjesto pa su učenici, nakon razgovora, dobili zadatak da sebe (svoju fotografiju) smjeste u njihov omiljeni srećni prostor.

Na kraju časa je uslijedila analiza radova.

Času je prisustvovao pomoćnik direktora Veselin Šobić i koleginice iz Aktiva II razreda.

                                                                                  Nastavnice Olivera Krivokapić i Milena Krivokapić

Gost na času likovne kulture u odjeljenju II5

 

likovnoII5.0             

 

Dana 14. februara 2024. godine, času likovne kulture u odjeljenju II5 prisustvovala je nastavnica likovne kulture Milena Krivokapić.

 

Nastavnica Milena je upoznala učenike sa slikarskom tehnikom akvarel. Na početku časa odgledali su kratak, fantastičan, animirani film „Vatrena ptica 2000“, u Dizni produkciji. Pod utiskom odgledanog filma učenici su kreirali radove u skladu sa temom.

Na kraju časa učenici su „glumili“ likovne kritičare, analizirajući svoje i radove drugova.

 

Učiteljica

Olivera Krivokapić

 

 

 

Ogledni čas u odjeljenju VII1

 

Da čas gramatike može biti zabavan i dinamičan, pokazali su učenici VII1 odjeljenja na oglednom času iz C-SBH jezika. Kroz kratki dramski tekst, koji su sami kreirali i izveli, i kroz različite igre, pokazali su visok nivo motivacije, kreativnosti i znanja. Svi učenici su aktivno učestvovali i na zabavan način se nadmetali u znanju o glagolskim oblicima.

Prof. Snežana Vorotović

 

 

 UGLEDNI ČAS IZ ENGLESKOG JEZIKA

 

U utorak, 13.II 2024. godine, u odjeljenju VIII-1 je održan ugledni čas iz engleskog jezika na temu Dan zaljubljenih.

Uvodna aktivnost, predstavljena kroz igru, nagovijestila je temu časa, a učenici su potom iznosili svoje mišljenje o ovom prazniku, diskutovali i razmjenjivali poznate informacije o istom.

Kroz kratak film upoznali su se sa istorijskim činjenicama, odnosno o vjerovanju kako je nastao Dan zaljubljenih. Aktivnost nakon odgledanog filma, u kojoj su odgovarali na postavljena pitanja, pokazala je da im je tema bila zanimljiva i edukativna.

Poslednja, grupna, aktivnost bila je brainstorming, gdje su učenici na jedan kreativan, spontan i zanimljiv način pokazali zavidno znanje engleskog jezika. U prijatnoj i produktivnoj atmosferi, na kraju su predstavili svoje radove.

Času su prisustvovale: direktorica Nevenka Nikčević, pedagoškinja Vjera Bjelica, profesorica razredne nastave Dušanka Vujičić i profesorica engleskog jezika Mirjana Đukanović.

Nastavnica

Gordana Roćenović

 

Dan sigurnijeg interneta

 

Dana 7. februara, odjeljenje IX-3 razrednog starješine Nikole Kasalice obilježilo je Dan sigurnijeg interneta projekcijom dokumentarnog filma „Feels Good Man“. Učenici su se iz prve ruke mogli uvjeriti kako jedna naizgled banalna i inicijalno bezazlena tvorevina uz veliku popularnost i bez blagovremene reakcije autora danas može prerasti u stvar nesagledivih razmjera i posledica ne samo u virtuelnom, već i u stvarnom svijetu.

Par dana kasnije, učenici su sumirali utiske, učestvujući i u kvizu o sadržaju pogledanog, a predviđena je i diskusija na temu filma.

prof. Nikola Kasalica