Ogledni čas iz matematike

 

oglM0

 

Dana 31. maja 2024. godine, profesorice Jelena Đurđić i Ljiljana Janičić odžale su ogledni čas iz matematike, na času dodatne nastave, u odjeljenjima VII¹, VII² i VII⁵ , na temu "Tangram". 

Učenici su odgledali prezentaciju o ovoj drevnoj igri, njenom istorijskom značenju, kao i širokoj primjeni, kako u drugim oblastima tako i matematici. Zatim su sami pravili tangram puzzle, sastavljali razne geometrijske figure, trouglove, konveksne četvorouglove, računali uglove dobijenih figura i primijenili svojstva četvorouglova, paralelograma, trapeza, pravougaonika, kvadrata... Čas je bio kreativan i zanimljiv.


Času prisustvovale pomoćnica direktora Valentina Kažić i pedagogica Vjera Bjelica. 

 

Ogledni čas u odjeljenju II4

 

U petak, 26.4.2024. godine, u odjeljenju II4, održan je ogledni dvočas iz muzičke kulture na temu pjevanje i izvođenje narodne pjesme „Tekla voda na valove“.

U uvodnom dijelu časa učenici su napravili paralelu između toga kakva književnost može biti, pa shodno tome i muzička umjetnost. Navodili su koje običaje oni poznaju, šta je tradicija i folklor, po čemu je svaka zemlja posebna i drugačija, šta je čini prepoznatljivom. Pošto su navodili način života nekada, posmatrali su gusle, tronožac, frulu  (saznali i ponovili od čega su napravljene gusle i frula), slučajnim izborom, učenici su probali da sviraju na ovim instrumentima. Nakon što su odgledali slike crnogorske ženske i muške nošnje zapazili su njihove sličnosti i razlike, kao i karakteristike. Zaključili su da je i pjesma dio folklora, podsjetili se koje su to narodne pjesme do sad učili i saznali da će naučiti još jednu pjesmu njihovog kraja.

Nakon isticanja panoa sa tekstom pjesme, učenici su čitali tekst, analizirali ga i objašnjavali zajedno sa učiteljicom nepoznate riječi. Zatim se pristupilo uobičajenoj obradi pjesme. Prvo je učiteljica odsvirala i odpjevala pjesmu u cjelini, a onda su je djeca učila po djelovima i uz muzičku pratnju. Kad su savladali tekst i melodiju, pjesmu su izvodili solo i po grupama, horski   (po redovima, samo dječaci, samo djevojčice).

U drugom dijelu časa nakon dobro savladane pjesme, muzički i tekstualno, djeca su ritmički izvodila kompoziciju na različite načine (individualno, u paru i grupno, udaranjem dlana o dlan, pucketanjem prstiju, tapšanjem po grudima i koljenima, lupanjem nogicama o pod, udaranjem štapićima po dobošima, svaki učenik je imao svoj bubanj). Ovaj dio časa je za djecu bio posebno interesantan i zanimljiv. Sa oduševljenjem su pratili instrukcije i trudili se da na što bolji način odrade ovu aktivnost, koja je za njih bila prava igra.

Zatim su uz ovo ritmičko taktiranje, brojanje, naučili i korake igre. Prvo su djevojčice pjevale a cappella, a dječaci u polukrugu savladavali koreografiju, a onda su zamijenili uloge i dječaci pjevali, a djevojčice izvodile korake.

Na kraju su djeca odgledala i odslušala da se jedna (konkretno ova) kompozicija može izvesti na više različitih načina (izvorno izvođenje pjesme u interpretaciji Ismeta Krcića, džez varijanta u izvođenju Lidije Filipović i izvođenje pjesme folklornog ansambla u koreografiji „Crnogorska svadba“).

Učenici su bili veoma aktivni i zainteresovani za realizaciju svih pomenutih i planiranih sadržaja.

Času su prisustvovale pedagogica Vjera Bjelica, koleginica iz I razreda Dušanka Vujičić i koleginice iz Aktiva II razreda.

 

Učiteljica Milica Nikolić

 

 

 

 

 

Јавни час у I2 одјељењу

 

 

Јавни час из Ц-СБХ језика и књижевности реализован је 24.04.2024. год. у одјељењу I2. У оквиру слободних активности – Драмска секција на нивоу одјељења је припремила и на најрепрезентативнији начин дочарала текстуалну стварност умјетничког текста Плесна хаљина жутог маслачка – Сунчана Шкрињарић.

Првачићи су говорно, сценским наступима, игром и пјесмом дочарали осјећања ликова и били допадљиви и интересантни аудиторијуму.

Представљени су ликовни радови одјељења на дату тему, као и поклон радови ученика VI1 одјељења, који су за ову прилику украсили зидни пано.

Гости су били родитељи одјељења, директорица Невенка Никчевић, педагогица Вјера Бјелица, као и колегинице, Бранка Малешевић и Светлана Церовић.

На крају, педагогица Вјера обратила се свима, похвалила учеснике, реализоване активности и ученицима уручила  дипломе.

Час су припремиле и реализовале, учитељица Оливера Мићовић, васпитачица Милена Педовић и асистентица Тијана Косовић.

 

Primjer upotrebe savremene tehnologije u nastavi

Muzička kultura, I razred

 

     Kako upotrebiti savremenu tehnologiju na času muzičke kulture (niži uzrast OŠ) pokazali su učenici I1 odjeljenja sa njihovom učiteljicom Dudom Vujičić.

 

Osmi mart u odjeljenju III5

 

8martIII5

 

Povodom Dana žena, u petak osmog marta u odjeljenju III-5 je prvi čas bio posvećen recitovanju stihova za mame i bake.

Pripremila učiteljica Lidija Vujović 

 

 

 

Životinjsko carstvo - časovi za ugled đaka prvaka


Neobično običan dvočas likovne kulture realizovan je u odjeljenju I1. Učenici su, oblikujući plastelin, napravili malo životinjsko carstvo.

      Virtuelna šetnja muzejom Louvre, jednim od najvećih i najpoznatijih muzeja na svijetu, doprinijela je da se ishodi učenja ostvare na lakši i interesantniji način.

      Obilaskom umjetničke galerije Louvre Kids učenici su upoznali neka od najfascinantnijih umjetničkih djela, preko kojih su uočili razlike između slike, crteža i skulpture.  Animirani film  „Mikelanđelovi robovi” odveo ih je u Firencu u umjetnikov atelje, što im je pomoglo da usvoje pojmove vajarstvo, vajar, vajarski materijal.

      Poslije Luvra otputovali su u San Dijego. Virtuelna posjeta zoološkom vrtu omogućila im je da posmatraju životinje u realnom vremenu, što im je pomoglo da riješe likovni problem koji ih je sačekao u učionici, nakon povratka sa dalekih putovanja.

      Mali vajari su se latili posla. Uz pomoć učiteljica i prateći prezentaciju stvorili su pravo životinjsko carstvo od plastelina. Kraj dvočasa je bio rezervisan za takmičarsku aktivnost – Obuci gusjenicu. Ocijenivši na kraju časova jedni druge i sami sebe, zaključili su da je svako od njih zaslužio „čistu” peticu.

     Časovima su prisustvovale nastavnice iz Aktiva I razreda.

 

Realizatorke, nastavnice Duda Vujičić i Olja Ćeranić

 

 

Ogledni čas u odjeljenju II5 (likovna kultura)

 

Čas likovne kulture je uvijek zanimljiv i zabavan. Tako je i bilo, u petak 1. marta, na oglednom času u odjeljenju II5. Tema časa Moje srećno mjesto, a likovna tehnika kolaž.

Nakon odgledane prezentacije i video snimka, kao i demonstracije nastavnice Milene, učenici su se bolje upoznali sa ovom likovnom tehnikom.

Svako ima svoje srećno mjesto pa su učenici, nakon razgovora, dobili zadatak da sebe (svoju fotografiju) smjeste u njihov omiljeni srećni prostor.

Na kraju časa je uslijedila analiza radova.

Času je prisustvovao pomoćnik direktora Veselin Šobić i koleginice iz Aktiva II razreda.

                                                                                  Nastavnice Olivera Krivokapić i Milena Krivokapić

Gost na času likovne kulture u odjeljenju II5

 

likovnoII5.0             

 

Dana 14. februara 2024. godine, času likovne kulture u odjeljenju II5 prisustvovala je nastavnica likovne kulture Milena Krivokapić.

 

Nastavnica Milena je upoznala učenike sa slikarskom tehnikom akvarel. Na početku časa odgledali su kratak, fantastičan, animirani film „Vatrena ptica 2000“, u Dizni produkciji. Pod utiskom odgledanog filma učenici su kreirali radove u skladu sa temom.

Na kraju časa učenici su „glumili“ likovne kritičare, analizirajući svoje i radove drugova.

 

Učiteljica

Olivera Krivokapić