Svestrana umjetnica - Đorđa Glomazić

 

     Đorđa Glomazić je odlična učenica VIII razreda. Pohađa veliki broj vannastavnih aktivnosti. Učestvovala je više godina na Hippo takmičenju iz engleskog jezika. Na literanim konkursima uspješno se predstavlja autorskim radovima. Kao član recitatorske sekcije dva puta je osvojila drugo mjesto iz recitovanja na opštinskom takmičenju. Tako se rodila ljubav prema glumi, pa odlučuje da pohađa časove u školi glume KUD-a "Zahumlje". Voli da slika, a od malena svoj slikarski talenat njeguje članstvom u Umjetničkom ateljeu ,,Dali”, sa kojim je imala više izlozbi. Na ,,Likovnoj Koloniji” je kao jedna od predstavnica škole osvojila treće mjesto. "Ipak, najviše se pronalazim u muzici", kaže ova umjetnički svestrano nadarena tinejdžerka. U Muzičkoj školi ,,Dara Čokorilo” pohađa časove klavira i solo pjevanja. To podrazumijeva puno javnih nastupa i takmičenja. Odavno školske priredbe ne mogu proći bez Đorđinih solo nastupa. Na međunarodnim takmičenjima, koja su se održavala u Tivtu, Novom Sadu i Trebinju, osvojila je dvije prve, jednu drugu i jednu treću nagradu. "Sebe vidim u muzici", kaže Đorđa "i nadam se da će mi to biti životni poziv".

 

dj Board

 

viber slika 2023 07 07 16 37 59 829

 

viber slika 2023 07 07 16 39 52 434

Sportski talenat - Dunja Kovačević

 

Dunja Kovačević , učenica osmog razreda , osim što u dnevniku zna samo za petice, postiže vrhunske rezultate u skijanju, biciklizmu i košarci. Izabrana je među deset najuspješnijih sportista grada za 2021. i 2022.godinu.

O ljubavi prema ovim sportovima , Dunja kaže:

,,Skijanjem se bavim od malena. Prvi put sam stala na skije sa tri godine . Takmičim se od pete godine i već prve sezone osvojila sam više medalja , među kojima i državne medalje u disciplinama slalom i veleslalom. Godinama sam najbolja skijašica u kategoriji svog uzrasta. Skijanje je veoma zahtjevan sport. Potrebno je dosta trenirati, ponekad i u težim uslovima kada je jako hladno, vjetrovito , maglovito ili kada pada mnogo snijega. Starija sestra je takođe bila takmičarka, a moj otac je i moj trener. On je nekada bio takmičar, profesor je fizičkog vaspitanja i zaista se potrudio da  nama djeci , kao i drugim takmičarima SKI kluba ,,Pobjednik“ prenese ljubav prema skijanju i nauči nas da pravilno i tehnički ispravno skijamo. Osjećaj brzine i spoja sa planinom i prirodom, je nešto što mi pričinjava izuzetan osjećaj. Do sada sam osvojila oko sto medalja u slalomu i veleslalomu, a većina su zlatne.Ove sezone  na svim trkama u Crnoj Gori , osvojila sam zlatne medalje i jednu bronzanu. Državna sam prvakinja u slalomu. Na takmičenju u Makedoniji 2019. osvojila sam zlatnu medalju. Na prvenstvu Srbije u slalomu  zauzela sam četvrto mjesto. Učestvovala sam na takmičenjima FIS Children na Mokroj Gori, gdje sam zauzela četvrta mjesta, u konkurenciji gdje je učestvovalo  oko 15 država , iz raznih krajeva svijeta. Sa reprezentacijom Crne Gore bila sam na pripremama u Austriji, na glečeru Hintertux.

Pored skijanja, bavim se i košarkom.Takmičila sam se za KK ,,Sutjeska“. Prošle dvije sezone osvojili smo prvenstvo Crne Gore. Trener mi je bio Velibor Mrvaljević.

Posebnu ljubav imam prema biciklizmu. Naučila sam da vozim biciklo sa četiri godine. Po uzoru na stariju sestru , odlučila sam da se takmičim u planinskom biciklizmu. Treniram na stazi Trebjesa , koju uređuje BK ,,Perun“ i članica sam navedenog kluba.Takmičim se četiri godine , a od prošle sezone u kategoriji mlađih kadetkinja. Na takmičenju u Podgorici izabrana sam za najbolju pionirku u planinskom biciklizmu za 2020. .Takođe  i 2021. kao i 2022. , kada sam bila najbolja kod mlađih kadetkinja. Inače , planinski biziklizam je vrlo zahtjevan i težak sport. Pripada porodici olimpijskih sportova  a svrstavaju ga u ekstremne sportove kada se govori o takmičarskom dijelu. Rekreativno je veoma zanimljiv i pruža mogućnost upoznavanja planinskih terena.

Moji vršnjaci treba da što više vremena provode u prirodi, da vježbaju i budu aktivni, a MTB upravo to i pruža.“

 

 

Emilija Pejaković - virtuoz na klaviru

 

    Emilija Pejaković, učenica IX razreda naše skole, pohađa i školu za Osnovno i srednje muzičko obrazovanje ''Dara Čokorilo'' u klasi profesorice Gordane Milatović, gdje postiže sjajne rezultate.

    Emilija svira klavir od svoje šeste godine i već od tada osvaja brojne nagrade. Kako ističe, omiljeno takmičenje joj je ''FLAME'' održano u glavnom gradu Francuske, jula 2018. godine (mentor prof. Milena Kovač). Sa ovog takmičenja je došla  kao jedina prvonagrađena iz Crne Gore. Pored Pariza, posebna osjećanja vežu je za takmičenje u Bolonji, gdje je osvojila drugu nagradu. Pandemija korona virusa nije je zaustavila u postizanju brojnih uspjeha, pa je na online takmičenjima u Sarajevu i Beogradu osvojila dvije druge i jednu prvu nagradu.

    Na nedavno održanom pijanističkom takmičenju '' World Open online Music competition'' u Beogradu, osvojila je još jednu prvu nagradu, u izuzetno teškoj konkurenciji (mentor prof. Marija Bataković).

    Proteklih osam godina Emilija je postigla osam prvih i šest drugih nagrada, na ukupno trinaest međunarodnih, i jednom državnom takmičenju.

 

Mia Doderović, IX4

 

 

Plivački talenat - Dado Jaganjac

 

       Dado Jaganjac, osvajač brojnih medalja u plivačkim disciplinama, učenik je IX razreda naše škole. Redovno prisustvo treninzima , kao i odlasci na brojna takmičenja, ne ometaju Dada da školske obaveze uredno izvršava.  

       Dado je aktivni član i takmičar Plivačkog vaterpolo kluba "Nikšić" od 2016. godine. Redovan  je učesnik svih međunarodnih i nacionalnih takmičenja, na kojima je osvojio 62-medalje u prethodnih godinu dana, i to: 

9. i 10. jul 2022. - "Montenegro Open", Podgorica (4 medalje)
29. maj 2022. - "Mlade nade", Nikšić (5 medalja)
17. april 2022. - "Butterfly kup", Nikšić (5 medalja)

2. april 2022. - "Detinja kup", Užice (3 medalje)
20. mart 2022. - "Zimsko Prvenstvo Crne Gore", Budva (10 medalja)
4. decembar 2021. - "Kup Novi Grad", Sarajevo (4 medalje)
23. oktobar 2021. - "Prvi kup CG", Nikšić (1 medalja)
10. oktobar 2021. - "(re)start", Sarajevo (3 medalje)
10. jul 2021. - "Orka-arena kup", Mostar (1 medalja)
8. jun 2021. - "Mlade nade", Nikšić (4 medalje)
12. oktobar 2022. - "Re-START", Sarajevo (3 medalje)

13. novembar 2022. - "Kup Nikšića" - (4 medalje)

19-20. novembar 2022. - Skoplje OPEN, kao reprezentativac Crne Gore - (2 medalje)

26-27. novembar. 2022.- Državno prvenstvo, Kotor ((13 medalja)

Dado Jaganjac je zvanični rekorder Crne Gore u kategoriji pionira u disciplinama: 100m delfin, 50m prsno, 100m prsno, štafeta 4 x 50m mješovito.

Čestitamo Dadu na dosadašnjim uspjesima i želimo mu da nastavi da niže uspjehe!

Dado Jaganjac1

Dado Jaganjac2

 

 

Sportski talenat - David Kilibarda

 

David Kilibarda je učenik V1 odjeljenja naše škole. Osim što je odličan učenik, postiže i vrhunske rezultate u fudbalu. Učestvovao je na mnogim kampovima i takmičenjima  gdje je ostvario zapažene rezultate i osvojio vrijedne nagrade:

* ” DADEX CUP” – Podgorica ( 21.1.2019.god.)

- srebrna medalja

* Međunarodno takmičenje u Čačku  “BUDI No1 “, u organizaciji Golmanske akademije (16.6.2019.god.)

- pehar

- zlatna medalja

- diploma

* „World cup“ – Podgorica (19.6.2019.god.god.)

- bronzana medalja

* Međunarodno takmičenje “BUDI No1 “u Čačku  u organizaciji Golmanske akademije (28.12.2019.god.)

 - „Trofej Bogić Bogićević”

* “Polino cup” – Herceg Novi

- bronzana medalja (17.2.2020.god.)

- srebrna medalja (10.5.2021.god.)

* Međunarodni turnir „ TROFEJ BUDVE“ (23.5.2021. god.)

- zlatna medalja

* IX Medjunarodni turnir „Josip Katalinski“ – Sarajevo (13.6.2021.god.)

- bronzana medalja

- pehar za najboljeg golmana

* Golmanski dvoboj „Višegrad“ (2.8.2021.god.)

- zlatna medalja za najbolju odbranu

*  Kamp u Španiji (Valensija) period od 25.9. do 3.10.2021.god.

- diploma sa ocjenom i sertifikatom

*Golmanski kamp Bar – 2022 ( od 10.1. do 17.1.2022.god.)

- izvještaj od skauta i trenera sa ocjenom 5

- poziv od golmana Milana Borjana za učešće na pripreme sa ekipom Crvene Zvezde koje će se održati sredinom marta u Bajinoj Bašti

Davide, puno sreće u budućim sportskim izazovima!

 

                         U Nikšiću, 22. 2. 2022.                                                                                            Učiteljica : Tanja Vasović

 

 

Stipendije za talentovane učenike

 

Naši talentovani učenici: Ranitović Vladana, Tadić Milica, Pejaković Emilija, Vujačić Vuk (VI razred), Bajović Luka (VII razred), Knežević Dimitrije (IX razred) ostvarili su pravo na stipendiju po osnovu Konkursa koji je raspisalo Ministarstvo prosvjete.

Njihova svestranost je prepoznata i nagrađena, stranice u dnevniku krase samo petice, a uspjeh na brojnim drugim poljima je već sada pokazatelj da će i u budućnosti biti veoma uspješni.

        Čestitamo našim učenicima!

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Uprava škole

 

 

Dimitrije Knežević po drugi put dobitnik nagrade iz Fonda za talente

 

Dimitrije Knežević, učenik IX razreda naše škole , je dobitnik nagrade iz Fonda za talente za 2019. godinu. Dimitrije dvije godine za redom dobija ovu nagradu. Ovogodišnjim uspjehom je potvrdio da ima izuzetan portfolio i pokazao da se talenat i rad isplate. Iskrene čestitke za ostvarene rezultate.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Uprava škole

 

 

Veljko Miljanić - Izložba stripa i ilustracija

 

Nekoliko desetina radova, na temu stripa i ilustracije, sinoć je u Nikšićkom pozorištu predstavio naš sugrađanin i učenik osmog razreda OŠ „Ratko Žarić”, Veljko Miljanić.

veljko 1

Ovo je njegova prva samostalna izložba, a činio je čitav stvaralački proces prikazan strip tablama, gotovim ilustracijama, skicama i nepretencioznim zabilješkama.

Čast da otvori izložbu pripala je Veljkovom profesoru stripa i ilustracije, diplomiranom grafičaru i ilustratoru, Iliji Nikčeviću.

“Ko poznaje svijet stripa i ilustracije zna koliko je teško biti autentičan i prepoznatljiv, a Veljku to polazi za rukom. Kreirao je čitav univerzum čije se granice šire, svijet mašte, pomalo stvaran, sarkastičan, komičan, rijetko kada bizaran, svijet koji postavlja svoje svojstvene standarde i koji će vas teško pustiti vani, svijet nemogućih relacija, slatkojezivih bića, vanzemaljaca, mitskih stvorenja sa ponekim zalutalim putnikom koji možemo biti baš mi”, objasnio je Nikčević.

Na Veljkovim radovima, dodaje, oštro oko može uočiti uticaje, ali kopiranja nema.

“Njegovo poznavanje strip materije je ozbiljno. Iz mora informacija i pojava Veljko pažljivo bira ono najbolje i koristi ga kao fundament u daljem stvaranju. Želja za crtanjem kod njega je velika i neugasiva i to me kao starijeg kolegu zadivljuje. Nadam se da će uskoro Veljko biti okosnica nečega što će se zvati Strip scenom u Crnoj Gori. Veljko nema želju da nas impresionira, Veljko želi da crta pa to opasno dobro i radi”, ponosno je istakao Nikčević i poželio mladom autoru sreću u daljem radu.

strip

Podrška profesora Nikčevića nije izostala ni u realizaciji izložbe, ali je ideja, nastala iz višegodišnje ljubavi prema stripu, ipak bila Veljkova. On se sjetio svojih početaka i kako je teklo razvijanje njegovog talenta.

“Ilustracijom sam počeo da se bavim baš od malih nogu i o tome sam počeo baš kao mali da razmišljam. Kada sam počeo da čitam, od nekih pet godina, počeo sam da ilustrujem to što sam čitao. Kasnije sam krenuo da idem kod Ilije Nikčevića u Školu stripa, prije 6-7 godina i idem i dan danas”, prisjetio se on opisujući svoj svijet kao svijet likova, prostora, različitih planeta…

Iako je dobio pohvale najboljih strip crtača i ilustratora regiona i šire, među kojima su  Aleksa Gajić, Vladimir Vesović, Tihomir Tikulin, Mike Collins, Waltera Tron, kao posebno iskustvo izdvaja lijepe riječi i samo upoznavanje sa Dobrosavom Bobom Živkovićem.

strip naslovna 0

“Generacije su odrastale uz njegove ilustracije i nekako je mnogo čudno upoznati se sa idolom iz djetinjstva uz kojeg ste vi zaželjeli da krenete da crtate. To je bilo zanimljivo iskustvo”, iskren je Veljko.

Na konkursu od nekoliko hiljada radova autora iz čitavog svijeta njegova ilustracija je bila prva i tako zavrijedila mjesto na naslovnici ,,Climbing Magazine“ u Americi, a njegovi radovi su često prikazivani i u raznim evropskim časopisima.

Do sada je učestvovao na brojnim konkursima i festivalima među kojima su Salon stripa u Beogradu, Strip festival u Herceg Novom, Strip festival u Makedoniji...

strip naslovna bolja

Radio je ilustracije za Kancelariju za prevenciju narkomanije u Nikšiću, dječji časopis ,,Petica“, a kako kaže, takvi pozivi su sve učestaliji.

“Sve češće dobijam pozive da ilustrujem za razne časopise, a za sada to još uvijek radim volonterski, iz ljubavi”, zaključio je Veljko, a sudeći po njegovom talentu ilustracije vrlo brzo mogu postati i izvor zarade.

Događaj je organizovala JU Nikšićko pozorište, a u okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću. 

Preuzeto sa http://www.onogost.me/kultura/izlozba-stripa-ilustracija-autentican-svijet-cetrnaestogodisnjaka-iz-naseg-grada