Državno takmičenje recitatora

 

drž.rec

 

U organizaciji Ministarstva kulture i Centra za kulturu Berane,7.6.2024. godine održano je Državno takmičenje recitatora Crne Gore u Beranama. 

Na takmičenju su učestvovali najbolji recitatori iz 21 opštine u 3 kategorije. Učenica naše škole, Vasilisa Mijušković, koja je osvojila prvu nagradu u mlađoj kategoriji na opštinskom takmičenju, učestvovala je na ovom prestižnom takmičenju (mentor Nada Manojlović).Vasilisa je pokazala svoje zavidno umijeće i talenat i dobila diplomu za učešće. Odlazak na takmičenje je organizovao Dječji savez Nikšića.

Odjeljenjsko vijeće III razreda 

Zlato na takmičenju u odbojci
 
odbojka560
 
Na opštinskom takmičenju u mini odbojci (V-VI razred, djevojčice) u konkurenciji sedam osnovnih škola, naša škola je osvojila 1. mjesto savladavši u finalu O.Š. "Mileva Lajović-Lalatović" rezultatom 2-1 u setovima.
 

Prvo mjesto i pohvala na Opštinskom takmičenju recitatora

 

recitatori opstinsko

 

Dana 8. maja održano je 47. opštinsko takmičenje recitatora koje je organizovao Dječji savez Nikšića uz podršku Muzičke škole “Dara Čokorilo”. Na takmičenju su učestvovala četiri predstavnika naše škole: Tomić Pavle II/5, Vasilisa Mijušković III/4, Anja Vujičić V/3 i Anastasija Radulović VIII/3. Svi takmičari su predstavili školu u najboljem svijetlu, pokazali znanje i talenat.

Učenica Vasilisa Mijušković (III/4) je osvojila prvo mjesto u kategoriji mlađeg uzrasta (mentor Nada Manojlović). Vasilisa je osvojila publiku i stručni žiri izuzetnom interpretacijom, talentom i neposrednošću. Pohvalu za sjajan nastup, uloženi trud i ljubav prema poeziji, u kategoriji mlađeg uzrasta, dobila je učenica Anja Vujičić (V/3), mentor Rada Perović.

Čestitamo našim učenicama i njihovim mentorima na ovom uspjehu i želimo Vasilisi puno sreće na Državnom takmičenju recitatora koje će biti održano u junu.

 

Sanja Koljenšić-Malešević

 

Svestrana umjetnica - Đorđa Glomazić

 

     Đorđa Glomazić je odlična učenica VIII razreda. Pohađa veliki broj vannastavnih aktivnosti. Učestvovala je više godina na Hippo takmičenju iz engleskog jezika. Na literanim konkursima uspješno se predstavlja autorskim radovima. Kao član recitatorske sekcije dva puta je osvojila drugo mjesto iz recitovanja na opštinskom takmičenju. Tako se rodila ljubav prema glumi, pa odlučuje da pohađa časove u školi glume KUD-a "Zahumlje". Voli da slika, a od malena svoj slikarski talenat njeguje članstvom u Umjetničkom ateljeu ,,Dali”, sa kojim je imala više izlozbi. Na ,,Likovnoj Koloniji” je kao jedna od predstavnica škole osvojila treće mjesto. "Ipak, najviše se pronalazim u muzici", kaže ova umjetnički svestrano nadarena tinejdžerka. U Muzičkoj školi ,,Dara Čokorilo” pohađa časove klavira i solo pjevanja. To podrazumijeva puno javnih nastupa i takmičenja. Odavno školske priredbe ne mogu proći bez Đorđinih solo nastupa. Na međunarodnim takmičenjima, koja su se održavala u Tivtu, Novom Sadu i Trebinju, osvojila je dvije prve, jednu drugu i jednu treću nagradu. "Sebe vidim u muzici", kaže Đorđa "i nadam se da će mi to biti životni poziv".

 

dj Board

 

viber slika 2023 07 07 16 37 59 829

 

viber slika 2023 07 07 16 39 52 434

Sportski talenat - Dunja Kovačević

 

Dunja Kovačević , učenica osmog razreda , osim što u dnevniku zna samo za petice, postiže vrhunske rezultate u skijanju, biciklizmu i košarci. Izabrana je među deset najuspješnijih sportista grada za 2021. i 2022.godinu.

O ljubavi prema ovim sportovima , Dunja kaže:

,,Skijanjem se bavim od malena. Prvi put sam stala na skije sa tri godine . Takmičim se od pete godine i već prve sezone osvojila sam više medalja , među kojima i državne medalje u disciplinama slalom i veleslalom. Godinama sam najbolja skijašica u kategoriji svog uzrasta. Skijanje je veoma zahtjevan sport. Potrebno je dosta trenirati, ponekad i u težim uslovima kada je jako hladno, vjetrovito , maglovito ili kada pada mnogo snijega. Starija sestra je takođe bila takmičarka, a moj otac je i moj trener. On je nekada bio takmičar, profesor je fizičkog vaspitanja i zaista se potrudio da  nama djeci , kao i drugim takmičarima SKI kluba ,,Pobjednik“ prenese ljubav prema skijanju i nauči nas da pravilno i tehnički ispravno skijamo. Osjećaj brzine i spoja sa planinom i prirodom, je nešto što mi pričinjava izuzetan osjećaj. Do sada sam osvojila oko sto medalja u slalomu i veleslalomu, a većina su zlatne.Ove sezone  na svim trkama u Crnoj Gori , osvojila sam zlatne medalje i jednu bronzanu. Državna sam prvakinja u slalomu. Na takmičenju u Makedoniji 2019. osvojila sam zlatnu medalju. Na prvenstvu Srbije u slalomu  zauzela sam četvrto mjesto. Učestvovala sam na takmičenjima FIS Children na Mokroj Gori, gdje sam zauzela četvrta mjesta, u konkurenciji gdje je učestvovalo  oko 15 država , iz raznih krajeva svijeta. Sa reprezentacijom Crne Gore bila sam na pripremama u Austriji, na glečeru Hintertux.

Pored skijanja, bavim se i košarkom.Takmičila sam se za KK ,,Sutjeska“. Prošle dvije sezone osvojili smo prvenstvo Crne Gore. Trener mi je bio Velibor Mrvaljević.

Posebnu ljubav imam prema biciklizmu. Naučila sam da vozim biciklo sa četiri godine. Po uzoru na stariju sestru , odlučila sam da se takmičim u planinskom biciklizmu. Treniram na stazi Trebjesa , koju uređuje BK ,,Perun“ i članica sam navedenog kluba.Takmičim se četiri godine , a od prošle sezone u kategoriji mlađih kadetkinja. Na takmičenju u Podgorici izabrana sam za najbolju pionirku u planinskom biciklizmu za 2020. .Takođe  i 2021. kao i 2022. , kada sam bila najbolja kod mlađih kadetkinja. Inače , planinski biziklizam je vrlo zahtjevan i težak sport. Pripada porodici olimpijskih sportova  a svrstavaju ga u ekstremne sportove kada se govori o takmičarskom dijelu. Rekreativno je veoma zanimljiv i pruža mogućnost upoznavanja planinskih terena.

Moji vršnjaci treba da što više vremena provode u prirodi, da vježbaju i budu aktivni, a MTB upravo to i pruža.“

 

 

Emilija Pejaković - virtuoz na klaviru

 

    Emilija Pejaković, učenica IX razreda naše skole, pohađa i školu za Osnovno i srednje muzičko obrazovanje ''Dara Čokorilo'' u klasi profesorice Gordane Milatović, gdje postiže sjajne rezultate.

    Emilija svira klavir od svoje šeste godine i već od tada osvaja brojne nagrade. Kako ističe, omiljeno takmičenje joj je ''FLAME'' održano u glavnom gradu Francuske, jula 2018. godine (mentor prof. Milena Kovač). Sa ovog takmičenja je došla  kao jedina prvonagrađena iz Crne Gore. Pored Pariza, posebna osjećanja vežu je za takmičenje u Bolonji, gdje je osvojila drugu nagradu. Pandemija korona virusa nije je zaustavila u postizanju brojnih uspjeha, pa je na online takmičenjima u Sarajevu i Beogradu osvojila dvije druge i jednu prvu nagradu.

    Na nedavno održanom pijanističkom takmičenju '' World Open online Music competition'' u Beogradu, osvojila je još jednu prvu nagradu, u izuzetno teškoj konkurenciji (mentor prof. Marija Bataković).

    Proteklih osam godina Emilija je postigla osam prvih i šest drugih nagrada, na ukupno trinaest međunarodnih, i jednom državnom takmičenju.

 

Mia Doderović, IX4

 

 

Plivački talenat - Dado Jaganjac

 

       Dado Jaganjac, osvajač brojnih medalja u plivačkim disciplinama, učenik je IX razreda naše škole. Redovno prisustvo treninzima , kao i odlasci na brojna takmičenja, ne ometaju Dada da školske obaveze uredno izvršava.  

       Dado je aktivni član i takmičar Plivačkog vaterpolo kluba "Nikšić" od 2016. godine. Redovan  je učesnik svih međunarodnih i nacionalnih takmičenja, na kojima je osvojio 62-medalje u prethodnih godinu dana, i to: 

9. i 10. jul 2022. - "Montenegro Open", Podgorica (4 medalje)
29. maj 2022. - "Mlade nade", Nikšić (5 medalja)
17. april 2022. - "Butterfly kup", Nikšić (5 medalja)

2. april 2022. - "Detinja kup", Užice (3 medalje)
20. mart 2022. - "Zimsko Prvenstvo Crne Gore", Budva (10 medalja)
4. decembar 2021. - "Kup Novi Grad", Sarajevo (4 medalje)
23. oktobar 2021. - "Prvi kup CG", Nikšić (1 medalja)
10. oktobar 2021. - "(re)start", Sarajevo (3 medalje)
10. jul 2021. - "Orka-arena kup", Mostar (1 medalja)
8. jun 2021. - "Mlade nade", Nikšić (4 medalje)
12. oktobar 2022. - "Re-START", Sarajevo (3 medalje)

13. novembar 2022. - "Kup Nikšića" - (4 medalje)

19-20. novembar 2022. - Skoplje OPEN, kao reprezentativac Crne Gore - (2 medalje)

26-27. novembar. 2022.- Državno prvenstvo, Kotor ((13 medalja)

Dado Jaganjac je zvanični rekorder Crne Gore u kategoriji pionira u disciplinama: 100m delfin, 50m prsno, 100m prsno, štafeta 4 x 50m mješovito.

Čestitamo Dadu na dosadašnjim uspjesima i želimo mu da nastavi da niže uspjehe!

Dado Jaganjac1

Dado Jaganjac2

 

 

Sportski talenat - David Kilibarda

 

David Kilibarda je učenik V1 odjeljenja naše škole. Osim što je odličan učenik, postiže i vrhunske rezultate u fudbalu. Učestvovao je na mnogim kampovima i takmičenjima  gdje je ostvario zapažene rezultate i osvojio vrijedne nagrade:

* ” DADEX CUP” – Podgorica ( 21.1.2019.god.)

- srebrna medalja

* Međunarodno takmičenje u Čačku  “BUDI No1 “, u organizaciji Golmanske akademije (16.6.2019.god.)

- pehar

- zlatna medalja

- diploma

* „World cup“ – Podgorica (19.6.2019.god.god.)

- bronzana medalja

* Međunarodno takmičenje “BUDI No1 “u Čačku  u organizaciji Golmanske akademije (28.12.2019.god.)

 - „Trofej Bogić Bogićević”

* “Polino cup” – Herceg Novi

- bronzana medalja (17.2.2020.god.)

- srebrna medalja (10.5.2021.god.)

* Međunarodni turnir „ TROFEJ BUDVE“ (23.5.2021. god.)

- zlatna medalja

* IX Medjunarodni turnir „Josip Katalinski“ – Sarajevo (13.6.2021.god.)

- bronzana medalja

- pehar za najboljeg golmana

* Golmanski dvoboj „Višegrad“ (2.8.2021.god.)

- zlatna medalja za najbolju odbranu

*  Kamp u Španiji (Valensija) period od 25.9. do 3.10.2021.god.

- diploma sa ocjenom i sertifikatom

*Golmanski kamp Bar – 2022 ( od 10.1. do 17.1.2022.god.)

- izvještaj od skauta i trenera sa ocjenom 5

- poziv od golmana Milana Borjana za učešće na pripreme sa ekipom Crvene Zvezde koje će se održati sredinom marta u Bajinoj Bašti

Davide, puno sreće u budućim sportskim izazovima!

 

                         U Nikšiću, 22. 2. 2022.                                                                                            Učiteljica : Tanja Vasović