IV književni festival „Kulturom do prijateljstva“

 

U četvrtak, 27.9.2018.godine  u okviru kompleksa Plavnica, održan je IV književni festival Kulturom do prijateljstva, u organizaciji umjetnika Vizija, iz Golubovaca.

Radovi tri učenice naše škole su uvršteni u Zbornik Festivala i sa nastavnicom su učestvovale na dodjeli zahvalnica koje je uručila Slavka Klikovac. U programu su učestvovali poznati umjetnici kantautor Marinko Pavićević, dječji zabavljač Šanta Panta,a program je vodio, ugledni novinar i publicista Dragan Mitov Đurović.

Naše učenice Milena Bogetić, Jovana Perović, i Jovana Nikolić ( mentor Snežana Vorotović) su imale sjajnu najavu, još bolji nastup i dobile zasluženi aplauz.

 

 

Veljko Miljanić - Izložba stripa i ilustracija

 

Nekoliko desetina radova, na temu stripa i ilustracije, sinoć je u Nikšićkom pozorištu predstavio naš sugrađanin i učenik osmog razreda OŠ „Ratko Žarić”, Veljko Miljanić.

veljko 1

Ovo je njegova prva samostalna izložba, a činio je čitav stvaralački proces prikazan strip tablama, gotovim ilustracijama, skicama i nepretencioznim zabilješkama.

Čast da otvori izložbu pripala je Veljkovom profesoru stripa i ilustracije, diplomiranom grafičaru i ilustratoru, Iliji Nikčeviću.

“Ko poznaje svijet stripa i ilustracije zna koliko je teško biti autentičan i prepoznatljiv, a Veljku to polazi za rukom. Kreirao je čitav univerzum čije se granice šire, svijet mašte, pomalo stvaran, sarkastičan, komičan, rijetko kada bizaran, svijet koji postavlja svoje svojstvene standarde i koji će vas teško pustiti vani, svijet nemogućih relacija, slatkojezivih bića, vanzemaljaca, mitskih stvorenja sa ponekim zalutalim putnikom koji možemo biti baš mi”, objasnio je Nikčević.

Na Veljkovim radovima, dodaje, oštro oko može uočiti uticaje, ali kopiranja nema.

“Njegovo poznavanje strip materije je ozbiljno. Iz mora informacija i pojava Veljko pažljivo bira ono najbolje i koristi ga kao fundament u daljem stvaranju. Želja za crtanjem kod njega je velika i neugasiva i to me kao starijeg kolegu zadivljuje. Nadam se da će uskoro Veljko biti okosnica nečega što će se zvati Strip scenom u Crnoj Gori. Veljko nema želju da nas impresionira, Veljko želi da crta pa to opasno dobro i radi”, ponosno je istakao Nikčević i poželio mladom autoru sreću u daljem radu.

strip

Podrška profesora Nikčevića nije izostala ni u realizaciji izložbe, ali je ideja, nastala iz višegodišnje ljubavi prema stripu, ipak bila Veljkova. On se sjetio svojih početaka i kako je teklo razvijanje njegovog talenta.

“Ilustracijom sam počeo da se bavim baš od malih nogu i o tome sam počeo baš kao mali da razmišljam. Kada sam počeo da čitam, od nekih pet godina, počeo sam da ilustrujem to što sam čitao. Kasnije sam krenuo da idem kod Ilije Nikčevića u Školu stripa, prije 6-7 godina i idem i dan danas”, prisjetio se on opisujući svoj svijet kao svijet likova, prostora, različitih planeta…

Iako je dobio pohvale najboljih strip crtača i ilustratora regiona i šire, među kojima su  Aleksa Gajić, Vladimir Vesović, Tihomir Tikulin, Mike Collins, Waltera Tron, kao posebno iskustvo izdvaja lijepe riječi i samo upoznavanje sa Dobrosavom Bobom Živkovićem.

strip naslovna 0

“Generacije su odrastale uz njegove ilustracije i nekako je mnogo čudno upoznati se sa idolom iz djetinjstva uz kojeg ste vi zaželjeli da krenete da crtate. To je bilo zanimljivo iskustvo”, iskren je Veljko.

Na konkursu od nekoliko hiljada radova autora iz čitavog svijeta njegova ilustracija je bila prva i tako zavrijedila mjesto na naslovnici ,,Climbing Magazine“ u Americi, a njegovi radovi su često prikazivani i u raznim evropskim časopisima.

Do sada je učestvovao na brojnim konkursima i festivalima među kojima su Salon stripa u Beogradu, Strip festival u Herceg Novom, Strip festival u Makedoniji...

strip naslovna bolja

Radio je ilustracije za Kancelariju za prevenciju narkomanije u Nikšiću, dječji časopis ,,Petica“, a kako kaže, takvi pozivi su sve učestaliji.

“Sve češće dobijam pozive da ilustrujem za razne časopise, a za sada to još uvijek radim volonterski, iz ljubavi”, zaključio je Veljko, a sudeći po njegovom talentu ilustracije vrlo brzo mogu postati i izvor zarade.

Događaj je organizovala JU Nikšićko pozorište, a u okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću. 

Preuzeto sa http://www.onogost.me/kultura/izlozba-stripa-ilustracija-autentican-svijet-cetrnaestogodisnjaka-iz-naseg-grada

 

Mikica Mirković

 

          Naša učenica Mikica Mirković ( VIII razred), osvojila je 3. nagradu na IV međunarodnim književnim susretima Lejla Avdić,  na temu „Dan kada sambila sretna" , mentor profesorica Snežana Vorotović.

Dan kada sam bila sretna MM 2017

IIInagrMM1

 

 IIInagrMM2     

   IIInagrMM3

 

Pjesnikinja – Martina Đurović

 

Proljeće

U proljeće sve cvjeta,
jedan je korak do žarkog ljeta.
Sada se medvjed budi iz sna,
a iz trave glavicu podiže visibaba.
Sunce ˝kupa˝ livade svojim zracima,
                              a istovremeno se smije pospanim đacima.            
Vraća se i moja lasta,
koja mi priča priče vedrog glasa. 
Oglašava se i prvo cvijeće,
i sve to nam donosi proljeće.

   

Osmijeh

On liječi svaku tugu,
ti se smiješ i svom drugu.
Sa njim tmurne dane zaboraviš,
a okolini pokažeš da je voliš.
To je lijek ljudske gordosti,
i pokazatelj čovjekove nesebičnosti.
Sa osmijehom ne gubiš ništa,
a daješ mnogo,
Onaj ko se smije blista,
i ne gleda na svijet strogo.

                                 

 

Šta me to čini srećnom

           Sreća je zadovoljstvo koje život pruža. Svi mi želimo da nam sreća  bude saputnik koji će nas pratiti kroz život.
           Moji prijatelji, a i samo druženje sa njima, mogu da mi uljepšaju dan. Vrijeme koje provodim sa drugarima je prekrasno, puno igre, pjesme i maštovitosti. Kada pogriješim, ne kritikuju me, već mi daju snage da krenem dalje…  Najviše me raduju zajednički trenuci sa porodicom. Roditelji, a i sestra su uvijek uz mene, kao i ja uz njih. Zajedno podijelimo i najmanje parče sreće. Kada sam u školi, srećnom me čine druženja i drugari.
          Prijatelji su najveće blago na svijetu  i svaki prijatelj uljepša nam dan. Svaki čovijek je uz voljene osobe srećan, bar i na trenutak.

martina dj

 

Moja drugarica Martina je prije svega dobra osoba. Veoma je osjećajna i druželjubiva. Odličan je đak, voli da čita, gdje se najviše pronalazi. Pohađa literarnu sekciju. Voli da sluša muziku. Svoje slobodno vrijeme provodi sa porodicom. Takođe voli prirodu i šetnju u prirodi, koja je inspiriše za pisanje poezije.    Omiljena pjesnikinja joj je Desanka Maksimović, čija poezija je uvijek podstiče da se što više trudi, vjeruje u sebe i svoj talenat.    Pored poezije voli da piše i prozu. Motivi njenih radova  su ljubav i priroda.

                                                                                         VANJA GRABOVICA 

 

Muzički talenat – Siniša Lakićević

 

Ja sam Siniša Lakićević. Učenik sam VIII razreda Osnovne škole „Ratko Žarić“ iz Nikšića.Pored osnovne škole učenik sam VI razreda JU škole za osnovno muzičko obrazovanje „Dara Čokorilo“ iz Nikšića. Sviram harmoniku. U toku svog muzičkog školovanja učestvovao sam na brojnim državnim i internacionalnim takmičenjima na kojima sam osvajao sledeće nagrade:
–          Na 36. festivalu mladih Crne Gore (2009) u kategoriji nestandardnih kamernih sastava osvojio sam Bronzanu liru.
–          Na 37. festivalu mladih Crne Gore (2010), disciplina harmonika, osvojio sam Zlatnu liru.
–          Na 7. međunarodnom takmičenju mladih harmonikaša „Zvezdane staze“ Kragujevac   (Srbija) osvojio sam II nagradu.
–          Na 1. međunarodnom internet takmičenju (Internet music competition) Beograd (Srbija) osvojio sam II nagradu.
–          Na 38. festivalu mladih muzičara Crne Gore (2011), kategorija nestandardnih kamernih sastava osvojio sam Bronzanu liru.
–          Na 38. festivalu mladih muzičara Crne Gore (2011), kao član orkestra harmonika osvojio sam Zlatnu liru.
–          Na 2. međunarodnom internet takmičenju (Internet music competition) Beograd, Srbija (2011), disciplina harmonika,  osvojio sam II nagradu.
–          Na 2. međunarodnom internet takmičenju (Internet music competition) Beograd, Srbija (2011), kao član orkestra harmonika,  osvojio sam II nagradu.
–          Na 2. međunarodnom festivalu harmonike, Istočno Sarajevo, BiH (2011), disciplina harmonika,  osvojio sam II nagradu.
–          Na 3. međunarodnom festivalu harmonike, Istočno Sarajevo, BiH (2012), disciplina harmonika,  osvojio sam III nagradu.
–          Na 39. festivalu mladih muzičara Crne Gore (2012), disciplina harmonika, osvojio sam Srebrnu liru.
           Svirao sam na mnogobrojnim koncertima škole a i na drugim manifestacijama, kako u Nikšiću tako i u drugim crnogorskim gradovima.
           Od 2012. godine postao sam ambasador sigurnog interneta. To je projekat koji su pokrenuli Ministarstvo prosvjete i sporta i Telenor.
         Pored osnovne i muzičke škole aktivno se bavim i sportom. Treniram košarku u KK „Nikšić“.
           Na osnovu svih nagrada koje sam ostvario i opšteg uspjeha godinama sam dobitnik stipendije  za talentovane učenike koju dodjeljuje Vlada Crne Gore, Ministarstvo prosvjete i sporta.

sinisa d

 

 

 

Sport – Vanja Grabovica

 

          Ja sam Vanja Grabovica. Učenica sam osmog razreda Osnovne škole ˝Ratko Žarić˝. Odličan sam đak. Bavim se atletikom. Treniram u atletskom klubu ˝Nikšić˝.  Atletikom se bavim već tri i po godine. Moj san je da nastavim da bavim atletikom i da postanem još uspješnija u tome. Bila sam učesnik mnogih takmičenja širom Crne Gore. Takođe, prošle godine u  Baru sam osvojila 2.mjesto u trci na 100m. To  takmičenje je obuhvatalo  sve škole u Crnoj Gori. Osvojila sam još mnogobrojne nagrade.  Takođe sam se bavila karateom. Karate sam trenirala skoro šest godina. Osvojila sam oko 35 medalja.Taj sport sam mnogo  voljela,  ali ljubav prema atletici je preovladala.

vanja g

 

  „Vanja je jako dobra i osjećajna osoba. Uvijek je spremna da pomogne drugima. Jako je uspješna u sportovima, a naročito u atletici. Osvajala je razne nagrade na državnim i opštinskim takmičenjima. Učestvuje i u školskim takmičenjima u trčanju. Njena strast nije samo trčanje,  već i karate, kojim se bavila kao mala. Voli muziku. Takođe se bavi folklorom, nepune dvije godine. Slobodno vrijeme provodi sa porodicom i prijateljima. Voli prirodu i životinje. Njena želja je da postane profesionalna atletičarka i da predstavlja Crnu Goru na jednim od predstojećih Olimpijskih igara.“

                                                                                                        Sara Šćepanović