Jednodnevni izlet učenika VIII razreda – Bokokotorski zaliv

 

izletDPZ8

 

Dana 22.04.2024. god. učenici VIII razreda sa svojim odjeljenjskim starješinama i vaspitačicom Oliverom Ćeranić, obilježili su Dan planete Zemlje jednodnevnim izletom na relaciji Nikšić-Grahovo-Perast-Kotor-Tivat.

Boravak u Arboretumu bio je sjajna prilika da učenici upoznaju raznoliki biljni svijet prisutan na tom prostoru.

Nakon Grahova uslijedio je dolazak u prelijepi Perast, gdje su nas dočekale suncem okupane, velelepne palate starih porodica iz Perasta. Više o istoriji grada i poznatim pomorskim kapetanima pričali su nam  vodiči, Krivokapić Ilija i Šapurić Milan.

U Kotoru smo bili gosti Srednje pomorske škole, gdje nas je ugostio i o istorijatu škole pričao prof. Veljko Botica. Budući da naredne godine nasi učenici biraju srednju školu, prof. Botica im je pružio veoma korisne informacije o smjerovima koje ta škola nudi i mogućnostima koje pruža za kasnije školovanje.

Uslijedio je obilazak drevnog grada Kotora i njegovih znamenitosti, a učenici su bili u mogućnosti i da razgovaraju sa turistima, strancima i razmijene informacije.

U Tivtu smo obišli veliki gradski park, koji krasi mnoštvo raznolikih biljnih vrsta i posjetili luku. Vožnja trajektom, u povratku, bila je posebna atrakcija za mnoge.

Kako učenici tako i mi, nastavnici, s divniim utiscima gledali smo prelijepu Boku dok nas je pratila ka Nikšiću.

 

„Naša mila Boko, nevjesto Jadrana,

Pokrivena nebom ko od plave svile,

Ljepša si od tvoje primorkinje vile

I svjetlija si od njenog đerdana.“

(Aleksa Šantić)

 

Za Vijeće VIII razreda,

prof. Mirjana Đukanović i

prof. Vanja Pićurić

 

Poludnevni izlet III razreda

 

 

Dana 4. aprila 2024. pet odjeljenja III razreda OŠ “Ratko Žarić” sa svojim učiteljicama i dva turistička vodiča u organizaciji TO NK realizovali su poludnevni izlet.

Inicijator i organizator ovog izleta je predstavnica Turističke organizacije Nikšić, gospođa Slavica Grgurević, kojoj smo veoma zahvalni. Ona je za 100 učenika naše škole omogućila besplatan  i veoma koristan poklon-aranžman, tako što je TO obezbijedila učenicima besplatan prevoz (2 autobusa) na potrebne lokalitete, kako bi posjetili vode i mostove u okolini našeg grada.

Tokom izleta posjećeni su sljedeći lokaliteti: estavela kod Vira, most na Duklu, most na rijeci Moštanici, Krupačko i Slano jezero.

Uživajući u ljepotama prirode, ovog sunčanog proljećnog dana, pored prethodno usvojenih teorijskih sadržaja, učenici su posmatrali i dobili sve potrebne informacije, u skladu sa svojim uzrastom, ne samo vezano za vode i mostove našeg kraja, već i za reljef bliže okoline Nikšića.

Izlet je bio veoma zanimljiv, zabavan, edukativan, tako da je u potpunosti ispunio naša očekivanja, što pokazuje dobar primjer saradnje sa  lokalnom zajednicom.

Za Aktiv III razreda

Nada Manojlović

Predstava „Ljubav kao magija“

Učenici II razreda u posjeti Nikšićkom pozorištu

 

 

Povodom Svjetskog dana pozorišta za djecu i mlade, dana 20. III 2024. godine, učenici II razreda su posjetili Nikšićko pozorište I odgledali izvođenje dječije predstave “Ljubav kao magija” u produkciji Pan teatara iz Beograda.

Predstava “Ljubav kao magija” je priča o ljubavi i magičnim trenucima koje pamtimo zauvijek. Priča počinje tako što dječak Mateja crta u parku. Dok pokušava da uradi domaći zadatak, u park dolazi neobična gospođa, koja pomoću magije i mudrosti pomaže dječaku da osvoji srce djevojčice Ive, koja je simpatična  Mateju.

Naši drugaci su uživali u predstavi koja je trajala 45 min, aktivno učestvujući u dijalogu sa glumcima uvijek kada se za to ukazala prilika. Na kraju su glumce nagradili aplauzom i napustili pozorište sa željom da ponovo zajedno odgledaju neku predstavu.

 

Za Aktiv II razreda

Milica Nikolić

Posjeta Dječijoj biblioteci i čitaonici

 

Dana 14.02.2024. godine učenici petog razreda u pratnji učiteljice Marije Šobić posjetili su JU Narodnu biblioteku “Njegoš” i prisustvovali promociji knjige “Iščašene bajke” Dragana Radulovića. Učenici su tokom promocije slušali izlaganja doc. dr Svetlane Kalezić Radonjić, koja je zaslužna za adaptaciju tekstova koji čine štampano izdanje i Nađe Durković, urednice Biblioteke Zublja Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Podgorica.

Prisutni su bili u prilici da čuju riječi autora u interpretaciji glumice Dubravke Vukotić Drakić, nakon čega je uslijedila priča o nastanku knjige i razgovori sa čitaocima.

Program je upotpunjen recitacijama odabranih pjesama Dragana Radulovića. Stihove pjesme “Crvenkapa u taksiju” govorila je Anja Vujičić dok je učenica Darija Radusinović recitovala stihove pjesme “Srcolovka”.

 

Rukovodilac Odjeljenjskog vijeća

Marija Šobić

 

Nikšićki književni susreti

 

nksusreti 1

 

Na ovogodišnjim, 26. po redu, Nikšićkim književnim susretima učenici 3. i 5. razreda naše škole uživali su u druženju sa dječijim piscem Žarkom Vučinićem.  

Žarko Vučinić dobitnik je prestižne regionalne nagrade „Mali princ” 2020. godine za roman „Djevojčica Tara i čarobno drvo“. Pored ove, dobitnik je i brojnih drugih priznanja koja svjedoče o njegovom vanrednom talentu i posebnom umjetničkom senzibilitetu.

Moderatorka današnjeg druženja, upriličenog u Gradskoj kući, bila je gospođa Rada Draganić. Govorilo se o novoj knjizi „Drvo bez hlada“, ali i prethodnom stvaralaštvu i spisateljskom putu pjesnika od samih njegovih literarnih početaka do danas. Vučinić je pripovijedao o neobičnom i nadasve interesantnom putu diplomiranog inženjera šumarstva, koji je odlučio da zakorači u svijet književne umjetnosti. Upravo tako nam je objasnio odakle je crpio građu za svoj književni opus. 

Njegov posljednji roman „Drvo bez hlada“, koji je u kritici označen kao ekološko-avanturistička priča za djecu, apostrofira značaj izučavanja ekologije, poziva djecu da budu čuvari planete i ujedno promoviše zdrave stilove života. Osim toga, jedan od glavnih motiva ovog djela je i otuđenost djece prouzrokovana zavisnošću od društvenih mreža. 

Upravo zato je i cilj današnjeg druženja, pored ostalog, bio i podizanje svijesti o značaju knjige, koja je uvijek bila utočište, bijeg od surove stvarnosti, sinonim za nova znanja i nadahnuća, posebno u ovim izazovnim vremenima sveopšte digitalizacije.       

Nadahnuti stvaralac učenicima je otkrio specifičnosti svog literarnog svijeta – govorio o simbolici broja tri, o tome šta ga motiviše da bira zanimljiva imena za svoje junake. Takođe, odgonetnuo nam je da li je zadatak književnosti da poučava ili zabavlja, ili je nužno napraviti balans.     

Da je poezija ritmičko stvaranje ljepote svojim interpretacijama pokazali su daroviti učenici Anja Vujičić i Andrej Šurbatović, koji su recitovali stihove pjesama „Grozdan poštar“, „Jež Boda“ i „Dobro Drvo“. Današnji program oplemenili su i razdragani glasovi crnogorskog pjevača i tekstopisca Danijela Alibabića i talentovane djece izvođenjem muzičke numere „Dobro drvo“.      

Zalazak ove kalendarske godine učenici trećeg i petog razreda naše škole i njihove nastavnice, pamtiće po veselom i inspirativnom druženju, drugačijoj umjetnosti, koja najmlađima pomaže da odrastaju zdravije i upijaju ljepotu lijepe riječi.

Za Aktiv V i III razreda, Milena Radović i Aleksandra Daković

Svjetski dan djeteta (II i III razred)

 

dječija prava

 

Povodom Svjetskog dana djeteta koji se obilježava 20. novembra, JU Narodna biblioteka „Njegoš“ je u Gradskoj kući organizovala druženje sa dječijim pjesnikom Todem Nikoletićem.

Tim povodom učenici II i III razreda naše škole taj dan su od 10.00 do 11.00 prisustvovali tom druženju. Djeca su bila oduševljena neposrednošću, duhovitošću, kreativnošću i simpatičnom vođenju razgovora između pisca i njih. On ih je kroz svoje stihove vodio u svijet mašte, ali i realnosti. Uključivao ih u razgovor, animirao, zabavio i pokazao kako poezija može biti divna i prijemčljiva djeci govoreći im o važnosti knjige za njihov dalji razvoj.

Nakon sat vremena zanimljivog druženja, gdje su pojedini učenici koji su učestvovali u „takmičenju“ dobili simbolične poklone, učenici su puni utisaka završili svoje druženje sa piscem za taj dan.

Osim na ovaj način, učenici II drugog razreda su ovaj dan obilježili i kroz druge aktivnosti, uz pomoć svojih učiteljica i pedagogice Vjere Bjelice koja je pripremila dio materijala: slušajući stihove o djeci, kroz bojanku i stihove o nekim pravima djeteta upoznali se koja oni to prava imaju, likovno to predstavili, napravili pano i snimili kratki film o tome koja su to prava koja djeca imaju i zašto su ona važna.

Rukovodilac Aktiva II razreda,

Milica Nikolić

 

„Šećerno kraljevstvo“: 2. i 3. razred na pozorišnoj predstavi

 

predstava X

 

U ponedjeljak, 16. oktobra 2023. godine, učenici II i III razreda su, zajedno sa svojim učiteljicama, posjetili Nikšićko pozorište koje je na dječijoj sceni pozorišnog repertoara za oktobar organizovalo izvođenje predstave „Šećerno kraljevstvo“ inspirisane pričom „Kraljevski festival“, komada za djecu u izvođenju Glumačke radionice Doma kulture Čačak. Ovim je realizovan nastavni dan u skladu sa Planom saradnje sa lokalnom zajednicom.

 

Za Aktive II i III razreda,

Milica Nikolić i Aleksandra Daković

 

Čarobnjaci u posjeti korisnicima nikšićkog Doma za stare

 

Čarobnjaci, učenici I1 odjeljenja, 11. oktobra 2023. godine su sa učiteljicom Dušankom Vujičić i vaspitačicom Oliverom Ćeranić posjetili korisnike Doma za stare.

Posjeta korisnicima Doma i druženje sa njima upriličeni su povodom 1. oktobra, Međunarodnog dana starijih osoba i 10. oktobra, Svjetskog dana mentalnog zdravlja. Ovo druženje je odisalo uzajamnom ljubavlju i pažnjom, što je najbolji lijek za srce i dušu, te očuvanje mentalnog zdravlja.

Kroz interesantne aktivnosti koje su osmislile njihove učiteljice, prvačići su uz pomoć domaćina ostvarili planirane ishode učenja, a ujedno i uradili zadatke vezane za eTwinning projekte u koje su uključeni. To su projekti „Pišem ja, pišeš ti“ i „U svijetu likovnih umjetnika“.

Učiteljice Duda i Olja su ovom idejom, koju su realizovale u dogovoru sa  v.d. direktorice Doma za stare, Jelenom Banjević, pokazale kako se kod učenika na pravi način razvijaju empatija i ostale vrijednosti i vrline.

Zahvaljujući roditeljima učenika, ponekom bakom i tetkom, prvačići su stanare Doma za stare obradovali lijepim poklonima, a zaposleni u Domu su se postarali da ih domaćinski dočekaju.

Ovu posjetu je kamerama zabilježila ekipa TVNK (video prilog Mine Gezović): Učenici OŠ "Ratko Žarić" posjetili Dom starih u Nikšiću.