Literarno poetski čas

“Mudra žena je temelj svake porodice I društva”

 

Članovi literarne i recitatorske sekcije sa svojim nastavnicama C-SBH jezika su pripremili prigodan literarno poetski čas povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena. Sastavili su raznolik program koji je obuhvatao autorske radove učenika u prozi i stihu, recitacije posvećene majkama i bakama kao i instrumentalno izvođenje kompozicije Emina Alekse Šantića na harmonici. Naš učenik osmog razreda je, uz gusle, interpretirao San Vuka Mandušića i podsjetio nas kako je naš veliki pisac Njegoš doživljavao ljepotu i karakter crnogorske žene. Gošće ove priredbe bile su bake naših učenica, Jelena Mijušković i Moma Bijelović, koje su imale samo riječi hvale za ovaj lijepi program.

U atmosferi podrške i zajedništva, priredba je bila prilika da se istakne ljubav prema ženama, majkama i bakama i oda priznanje za njihovu nesebičnu brigu i ljubav koju pružaju.

Moderator programa je bila prof. Vanja Pićurić koja je istakla vrijedan rad i talenat svojih učenica koje godinama gaje ljubav prema pisanoj riječi. Zahvalila im se na trudu uz najljepše želje i riječi podrške: "Taj vaš dar oplemenjuje dušu. Plemenite i talentovane, stvarajte uvijek velika djela, čuvajući čistotu i emociju djeteta, jer olovku najljepše može voditi dječije srce."

Članovi Likovne sekcije su bili inspirisani ovom temom pa su ukrasili hol škole svojim kreativnim radovima.

Za Aktiv C-SBH jezika i književnosti

Prof. Vanja Pićurić