Jednodnevni izlet 5. razreda

 

izlet5 1 

Odjeljenjske starješine učenika 5. razreda realizovale su jednodnevni izlet na relaciji Grahovo-Kotor, u srijedu 27.9.2023. godine. Naime, ova aktivnost je dio Godišnjeg plana, a u vezi je sa Danima kulture, sporta i tehnike. Izlet je pored zabavnog imao i edukativni karakter, tačnije učenici su bili u mogućnosti da se upoznaju sa brojnim kulturno-istorijskim znamenitostima.                                   

Prvo smo posjetili Arboretum (botaničku baštu) na Grahovu. Učenici su uživali u prirodi i sticali nova znanja o biljnom svijetu. Nakon toga smo obišli spomen-obilježje koje na impozantan način prikazuje značaj narodnog heroja, Save Kovačevića. Razgovali smo i o čuvenim grahovskim partizanima.           

Kasnije je uslijedilo panoramsko razgledanje Perasta – ostrva Sveti Đorđe i Gospa od Škrpjela. Otkrivali smo brojne tajne koje ova dva ostrva kriju.

U Kotoru, svjetskoj kulturnoĵ baštini zaštićenoj od strane UNESCO-a, učenici su imali priliku da obiđu čuveni Pomorski muzej, kulturno-obrazovnu ustanovu jedinu te vrste u Crnoj Gori. Katedrala Svetog Tripuna, simbol grada Kotora, bila je naša sljedeća stanica, a potom smo obišli i crkvu Svetog Nikole, izgrađenu 1902. godine na temeljima crkve iz VII vijeka. Budući da je Sveti Nikola zaštitnik pomoraca, učenicima je bilo jasno zašto ovo sveto mjesto za žitelje Boke ima veliki značaj. Slobodno vrijeme iskoristili smo za kupovinu suvenira koji će nas podsjećati na ovaj predivan dan proveden u veseloj atmosferi i lijepom druženju.

 

Za Vijeće,

Milena Radović