EVROPSKI DAN JEZIKA

(projekat, IX razred)

 

07 edj9 25.9

 

U ponedjeljak, 25. septembra, povodom ovogodišnjeg Evropskog dana jezika, učenici odjeljenja IX-1 i IX-3 nastavnika engleskog jezika Nikole Kasalice, u Kabinetu br. 21 – jednoj od računarskih sala škole – prezentovali su projekte koji su za zadatak imali da preko jedne teme objedine zemlju anglofonog govornog područja (engleski jezik) i onu čiji je zvanični jezik njihov drugi strani jezik koji izučavaju u našoj školi (italijanski, njemački ili ruski).

Projekat je najavljen dvije nedjelje ranije kao projekat opcionalnog karaktera, i učenici su sami predlagali timove i oblasti rada, s tim što se vodilo računa da se konkretne teme unutar oblasti ne preklapaju. Učenici koji ne pohađaju isti drugi strani jezik u školi takođe su mogli oformiti tim, s tim što se onda morala pronaći zajednička tema između tri govorna područja, zahtjevan poduhvat koji su uspješno realizovali učenici Ćalasan Anđela i Kostić Bogdan (IX-1) sa njihovim projektom o književniku-Nobelovcu, Josifu Brodskom (rođen u Sovjetskom Savezu gdje je proveo mladost, Brodski kao emigrant drugi dio svog kratkog života provodi u Americi, dok biva sahranjen u Italiji). Projekat koji se istakao kao optimalno realizovan jeste onaj tima koji su činili učenici Tomanović Anastasija, Vujković Luka i Zečević Danilo (IX-3), a ticao se Britanije kao provincije Rimskog carstva.

Prezentovano je ukupno jedanaest projekata. Projektima obrađene oblasti obuhvatile su istoriju (Rim i Britanija, kraljevska dinastija Hanover, Prvi i Drugi svjetski rat), sport (Finale Lige šampiona 2006, karijera fudbalera Ilkaja Gundogana u Mančester Sitiju), modu (visoka moda Rima i Njujorka), muziku (Čajkovski i Rahmanjinov u posjeti Americi), književnost (Brodski), film (Skotov Oskarom ovjenčan film, Gladijator) i nauku (Enigma, mašina za (de)šifrovanje radio-telegrafskih poruka).

Svi projekti odrađeni su u PowerPoint programu i mogu se pronaći na zidu e-učionica Engleskog jezika odjeljenja na Teams platformi, u prilogu objave projekta.

 

Za Aktiv stranih jezika,

Nikola Kasalica