Posjeta Biciklističkog kluba „Perun“ našoj školi

 

perun0

 

Kroz projekat koji realizuje Biciklistički klub “Perun”, pod pokroviteljstvom BSCG „Biciklizam olimpijski sport, rekreacija i turistički proizvod” u našoj školi je održana  radionica  na kojoj su prisustvovali učenici II i VI razreda.

Na ovaj način obilježen je 3. jun, Svjetski dan bicikla. Generalna skupština UN 2018. godine proglasila je 3. jun za Svjetski dan bicikla . U tekstu rezolucije naglašava se “jedinstvenost, dugovječnost i svestranost bicikla, koji je u upotrebi već dva vijeka i koji je jednostavno, dostupno, pouzdano, čisto, ekološki prihvatljivo prevozno sredstvo. Kao simbol ljudskog napretka i razvoja, bicikl promoviše toleranciju, međusobno razumijevanje, poštovanje i socijalnu uključenost i kulturu mira. Bicikl je simbol održivog transporta i prenosi pozitivnu poruku podrške održivoj potrošnji i proizvodnji te ima pozitivan uticaj na klimu”.

Predavanje su održali licencirani treneri Ana Petrovic Njegoš i Branko Cerović. Djeca su se upoznala sa modelima, odnosno vrstama bicikla. Predstavljen je takmičarski model MTB bicikla. Takođe, predočen im je “princip  rada bicikla”, osnovni djelovi – lančanik, zupčanici, mjenjači, veličine točka i gume za asfaltnu i makadamsku podlogu. Saznali  su dosta o biciklističkoj opremi, biciklizmu u takmičarskom smislu i upoznali se sa pravilnikom – odnosno predstavljeno im je šta je to što takmičar biciklista mora poštovati tokom trajanja takmičenja.

Učenici su imali priliku da probaju takmičarski model bicikla, a nakon toga su čuli opširnije o stazi na Trebjesi na kojoj se 28. jula organizuje Državni šampionat MTB XCO – olimpijski cross country. Pozvani su, od strane trenera iz Biciklističkog kluba “Perun”, da se oprobaju u ovom zdravom i lijepom olimpijskom  sportu, a mi im ovim putem zahvaljujemo na tome, kao i na lijepom i informativnom predavanju. Nadamo se da će prisustvo ovoj korisnoj i poučnoj radionici, pozitivno uticati na učenike i osmjeliti ih da se bave ovim zanimljivim sportom.

 

 

Emilija Pejović i Aktiv učiteljica II razreda