Interaktivna radionica ,,Cyberbullying - digitalno nasilje“

 

   Dana 1. marta 2023. godine učenici naše škole iz VII, VIII i IX razreda (njih tridesetak), uz pratnju psihološkinje Maje Radojičić i profesorice Ane Kandić (koja je sa učenicima aktivno učestvovala), prisustvovali su Interaktivnoj radionici ,,Cyberbullying - digitalno nasilje“. Radionica je organizovana u Dječijem Odjeljenju JU Narodna biblioteka ,,Njegoš“ Nikšić. Radionicu su pripremile učenice VIII razreda JU OŠ ,,Luka Simonović“ pod mentorstvom Sandre Đukanović, profesorice engleskog jezika, i Nade Orbović, profesorice tehnike i informatike.

   Digitalno nasilje je korišćenje tehnologije s ciljem da se druga osoba uznemiri i povrijedi. Svojim performansom, igrokazom, prezentacijom i dijalogom, učenice VIII razreda su ukazale da, iako je digitalna komunikacija svakodnevni vid komunikacije među učenicima, potrebno je pojasniti da digitalno nasilje može ostaviti ozbiljne emotivne, psihičke i socijalne posljedice kojima su izloženi mladi.

   U fokusu radionice bilo je riječi o zaštiti od  potencijalnih rizika i nasilja na internetu, mjerama i adekvatnom reagovanju usljed uznemiravajućih, uvredljivih poruka, poziva, lažnog predstavljanja, ismijavanja, neprimjerenih komentara, distribucije fotografija i krađe lozinki.

   Naši učenici pružili su podršku ovoj radionici, aktivno su učestvovali i sarađivali odgovarajući na istraživačke zadatke.

                                                                                                                          Ana Kandić. prof. C-SBH jezika i književnosti