Svjetski dan djeteta (II i III razred)

 

dječija prava

 

Povodom Svjetskog dana djeteta koji se obilježava 20. novembra, JU Narodna biblioteka „Njegoš“ je u Gradskoj kući organizovala druženje sa dječijim pjesnikom Todem Nikoletićem.

Tim povodom učenici II i III razreda naše škole taj dan su od 10.00 do 11.00 prisustvovali tom druženju. Djeca su bila oduševljena neposrednošću, duhovitošću, kreativnošću i simpatičnom vođenju razgovora između pisca i njih. On ih je kroz svoje stihove vodio u svijet mašte, ali i realnosti. Uključivao ih u razgovor, animirao, zabavio i pokazao kako poezija može biti divna i prijemčljiva djeci govoreći im o važnosti knjige za njihov dalji razvoj.

Nakon sat vremena zanimljivog druženja, gdje su pojedini učenici koji su učestvovali u „takmičenju“ dobili simbolične poklone, učenici su puni utisaka završili svoje druženje sa piscem za taj dan.

Osim na ovaj način, učenici II drugog razreda su ovaj dan obilježili i kroz druge aktivnosti, uz pomoć svojih učiteljica i pedagogice Vjere Bjelice koja je pripremila dio materijala: slušajući stihove o djeci, kroz bojanku i stihove o nekim pravima djeteta upoznali se koja oni to prava imaju, likovno to predstavili, napravili pano i snimili kratki film o tome koja su to prava koja djeca imaju i zašto su ona važna.

Rukovodilac Aktiva II razreda,

Milica Nikolić