Sportski talenat - Dunja Kovačević

 

Dunja Kovačević , učenica osmog razreda , osim što u dnevniku zna samo za petice, postiže vrhunske rezultate u skijanju, biciklizmu i košarci. Izabrana je među deset najuspješnijih sportista grada za 2021. i 2022.godinu.

O ljubavi prema ovim sportovima , Dunja kaže:

,,Skijanjem se bavim od malena. Prvi put sam stala na skije sa tri godine . Takmičim se od pete godine i već prve sezone osvojila sam više medalja , među kojima i državne medalje u disciplinama slalom i veleslalom. Godinama sam najbolja skijašica u kategoriji svog uzrasta. Skijanje je veoma zahtjevan sport. Potrebno je dosta trenirati, ponekad i u težim uslovima kada je jako hladno, vjetrovito , maglovito ili kada pada mnogo snijega. Starija sestra je takođe bila takmičarka, a moj otac je i moj trener. On je nekada bio takmičar, profesor je fizičkog vaspitanja i zaista se potrudio da  nama djeci , kao i drugim takmičarima SKI kluba ,,Pobjednik“ prenese ljubav prema skijanju i nauči nas da pravilno i tehnički ispravno skijamo. Osjećaj brzine i spoja sa planinom i prirodom, je nešto što mi pričinjava izuzetan osjećaj. Do sada sam osvojila oko sto medalja u slalomu i veleslalomu, a većina su zlatne.Ove sezone  na svim trkama u Crnoj Gori , osvojila sam zlatne medalje i jednu bronzanu. Državna sam prvakinja u slalomu. Na takmičenju u Makedoniji 2019. osvojila sam zlatnu medalju. Na prvenstvu Srbije u slalomu  zauzela sam četvrto mjesto. Učestvovala sam na takmičenjima FIS Children na Mokroj Gori, gdje sam zauzela četvrta mjesta, u konkurenciji gdje je učestvovalo  oko 15 država , iz raznih krajeva svijeta. Sa reprezentacijom Crne Gore bila sam na pripremama u Austriji, na glečeru Hintertux.

Pored skijanja, bavim se i košarkom.Takmičila sam se za KK ,,Sutjeska“. Prošle dvije sezone osvojili smo prvenstvo Crne Gore. Trener mi je bio Velibor Mrvaljević.

Posebnu ljubav imam prema biciklizmu. Naučila sam da vozim biciklo sa četiri godine. Po uzoru na stariju sestru , odlučila sam da se takmičim u planinskom biciklizmu. Treniram na stazi Trebjesa , koju uređuje BK ,,Perun“ i članica sam navedenog kluba.Takmičim se četiri godine , a od prošle sezone u kategoriji mlađih kadetkinja. Na takmičenju u Podgorici izabrana sam za najbolju pionirku u planinskom biciklizmu za 2020. .Takođe  i 2021. kao i 2022. , kada sam bila najbolja kod mlađih kadetkinja. Inače , planinski biziklizam je vrlo zahtjevan i težak sport. Pripada porodici olimpijskih sportova  a svrstavaju ga u ekstremne sportove kada se govori o takmičarskom dijelu. Rekreativno je veoma zanimljiv i pruža mogućnost upoznavanja planinskih terena.

Moji vršnjaci treba da što više vremena provode u prirodi, da vježbaju i budu aktivni, a MTB upravo to i pruža.“